Beperkte+aanvoer+domper+voor+ponymarkt+Bemmel
Nieuws
© VidiPhoto

Beperkte aanvoer domper voor ponymarkt Bemmel

Ondanks een vlotte handel was de aanvoer naar de ponymarkt in Bemmel maandagochtend heel beperkt. De 300 aangevoerde pony's en paarden waren er fors minder dan tijdens de economische recessie en zelfs minder dan de pakweg 500 in 2016. Dat was tot nu toe het dieptepunt in aantal aangevoerde dieren.

En dat terwijl de laatste jaren het aantal aangevoerde dieren met ongeveer 600 op een fors hoger niveau lag. Marktvoorzitter Cor Grasmeijer noemt de oorzaak van de daling dit jaar onverklaarbaar. 'We missen wel een aantal aanbieders. We weten dat er altijd stoppers zijn, dit is héél drastisch. We schrijven altijd alle handelaren die we kennen aan. Zij mogen vrij komen, ze hoeven niets te betalen.'

Ondanks het beperkte aanbod hoort Grasmeijer dat de handel goed is met hoge prijzen. 'De tijd van de recessie, dat pony's haast moesten worden weggegeven, ligt achter ons. Dit jaar stellen handelaren dat er veel en goed werd gehandeld. De kwaliteit van de dieren is dan ook goed. Dat geeft de prijs een extra boost. Het gros gaat van hand naar hand, de paarden krijgen een nieuwe eigenaar voor het leven.'

De tijd dat veel paarden voor de dood werden verkocht, ligt volgens hem achter ons: 'Om paarden vanaf een Nederlandse paardenmarkt naar een slachthuis in het buitenland te vervoeren, is een exportvergunning noodzakelijk. Toen dat niet nodig was, waren er nog wel eens vrachtwagens met paarden die richting Zuid-Europa vertrokken', aldus de voorzitter.

Grasmeijer denkt niet dat die exportbelemmering de aanvoer drukt. 'We hadden al twee jaar geen exportvergunning en de laatste jaren ging het juist prima met de aanvoer.'

Hij is positief over het aantal bezoekers. 'Met 5.000 tot 10.000 wordt dit heel prima. Het weer is dan ook prachtig', stelde hij maandagochtend.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  12° / 0°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  13° / 1°
  10 %
Meer weer