Dierenbescherming+vreest+gesjoemel+paardenexport
Nieuws
© Pixabay

Dierenbescherming vreest gesjoemel paardenexport

De Dierenbescherming heeft vermoedens dat Nederlandse paarden illegaal worden geëxporteerd.

Sinds begin dit jaar moeten paarden voor de export eerst naar een exportverzamelcentrum. Bij de Zuidlaarder voorjaarsmarkt werd een aantal paarden dicht bij de grens gedropt.

De Dierenbescherming was dinsdag op deze voorjaarspaardenmarkt om te kijken naar de gang van zagen.en volgde een aantal transporten vanaf die markt. Daarbij is gezien dat paarden vlak voor de grens werden uitgeladen. De Dierenbescherming vermoedt dat op een later moment, als er geen toezicht is, de dieren alsnog de grens over gaan.

Binnenwegen

Een Duitse vrachtwagen reed zelfs naar een bepaald adres aan de grens, om vervolgens niet veel later met paarden via binnenwegen naar het thuisland te rijden. Voorheen was het wel mogelijk om paarden vanaf de paardenmarkt naar slachterijen in Italië of Polen te transporteren.

Volgens de Dierenbescherming gebeurde dit met de helft van alle op de markt aangevoerde paarden. Sinds 1 januari 2018 is het verboden om paarden vanaf een andere plek dan een officiële exportverzamelplaats te exporteren.

Verzamelplaats

Op de verzamelplaats worden de dieren veterinair gecontroleerd en krijgen ze rust, eten en drinken. Dit kost de handelaar tijd en geld en dat maakt het volgens de Dierenbescherming lucratief om te kijken naar mogelijkheden om dit te ontlopen.

De Dierenbescherming hoorde verder op de markt ook geruchten dat een handelaar stempels voor export zou uitdelen, zogenaamd in overleg met de toezichthouders van de NVWA. De NVWA was echter niet hiervan op de hoogte.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  12° / 0°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  13° / 1°
  10 %
Meer weer