Martin Scholten: vee hoort bij kringlooplandbouw

Kringlooplandbouw kan niet zonder vee, omdat mest en voer daarbij cruciaal zijn. Mestverwerking kan daar een belangrijke rol bij spelen. Een wereld met enkel plantaardige producten gaat het niet redden en redt ook niet onze gezondheid.

Martin+Scholten%3A+vee+hoort+bij+kringlooplandbouw
© Peter Smit

Dat stelde Martin Scholten, directeur dierwetenschappen van Wageningen University & Research en lid van de commissie-Remkes, vorige week vrijdag tijdens het Symposium Mestverwaarden in Heeswijk-Dinther.


'In mest zit een oplossing voor allerhande maatschappelijke problemen. De vraag naar bepaalde grondstoffen die zorgen voor een hoge productie wordt groter en de kosten stijgen. Verliezen worden voor lief genomen', zegt Scholten.

Verdeling

'Een derde van de grondstoffen in de landbouw wordt daadwerkelijk geconsumeerd. Een derde zijn gewone verliezen en een derde vindt plaats in de primaire sector, zoals gewasresten en mest. Daarvan zeggen we nu dat we ervan af willen komen door mest naar het buitenland te brengen', vervolgt Scholten.

We moeten in het kringloopdenken juist kijken het optimaal benutten van alle grondstoffen

Martin Scholten, directeur dierwetenschappen van Wageningen University & Research

'We moeten in het kringloopdenken juist kijken het optimaal benutten van alle grondstoffen. Misschien kun je die opwaarderen naar hernieuwbare grondstoffen. Boeren weten dat in biomassa waarde zit als voedingsstof en grondstoffen. We moeten ook naar een vierkantsverwaarding van mest.'

Hoeksteen

Volgens Scholten zou het dom zijn om drastisch het mes te zetten in de veehouderij om het probleem op te lossen. 'Mest vormt een hoeksteen in de duurzame landbouw. We moeten niet werken aan minder veehouderij, maar aan een kwalitatief betere veehouderij', zegt hij.

'Drijfmest is niet de toekomst. Door zorgvuldiger met mest om te gaan, kunnen we 50 tot 60 procent van de stikstofbelasting reduceren. Voor het eindplaatje moeten we na-denken of drijfmest wel de basis is.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer