%27Euro%27s+uit+handel+in+VVO%27s+inzetten+voor+mestverwerking%27
Interview
© Han Reindsen

'Euro's uit handel in VVO's inzetten voor mestverwerking'

Er moet een goed werkend systeem komen voor de vervangende verwerkingsovereenkomst (VVO). Veehouders kopen daarmee hun verwerkingsplicht af. De euro's die vrijkomen bij VVO-handel zouden ten goede moeten komen aan mestverwerkingsinitiatieven, zegt Bart Verhees, POV-bestuurslid.


Wat is dan wel de opzet van VVO's?

'De euro's die bij VVO's vrijkomen zouden beschikbaar moeten komen voor mestverwerkers en veehouders die mest leveren, in plaats van voor mestexporteurs.

Mest verwerken kan een paar euro duurder zijn, maar welke waarde hecht je aan zekerheid en stabiliteit in je bedrijfsvoering?

Bart Verhees, portefeuillehouder Mest bij de POV

'Veehouders kopen met VVO's hun verwerkingsplicht af en deze euro's komen bij exporteurs terecht. Dat is niet illegaal, maar niet de opzet van de systematiek.

'Exporteurs kunnen het aanbod bepalen door VVO's te creëren. Ze sturen daarmee ook de prijs. Op deze manier profiteren niet alle veehouders van de systematiek. Er is veel behoefte aan mestverwerking, maar er mag nog meer bij.'

In het oosten blijft het intekenen van mest bij grootschalige verwerkers achter. In Zuid-Nederland lijkt dat iets soepeler te gaan. Hoe kan dat?

'Ik ben zelf varkenshouder in Someren en merk dat hier de prijzen van mestafzet de laatste jaren hoger of op hetzelfde niveau zaten dan de verwerkingstarieven. Varkenshouders kwamen slecht van de mest af en moesten flink rondbellen om de volle putten kwijt te raken.

'In het oosten liggen de prijzen soms net wat hoger ten opzichte van de afzetkosten. Boeren zijn bang dat ze voor een te hoog bedrag intekenen.'

Is dat een terechte vrees?

'Het kan een paar euro schelen, maar welke waarde hecht je aan zekerheid en stabiliteit in je bedrijfsvoering? Varkenshouders moeten niet te bang zijn om een paar euro te veel te betalen.

'Natuurlijk is er een risico, maar aan de andere kant: door mest naar de verwerker te brengen, neemt de druk op de markt af. Met dalende prijzen als gevolg.

'Stel de toekomst veilig, ook al is het voor een deel van je mest. Het geeft rust in je bedrijfsvoering en dat is heel wat waard.'


En mestverwerking in het zuiden?

'Er mag nog meer bij, maar we liggen aardig op schema. Er is veel gebeurd de afgelopen jaren, maar veel initiatieven zitten nog in procedures, zoals MACE in Oss en een grootschalige verwerking in Geleen.

'Het is belangrijk dat ook deze initiatieven doorgang vinden, ook al zal er door de warme sanering minder mest op de markt komen.

'Doordat er minder varkens zijn, zullen de mestprijzen dalen. Maar deze daling zal voor het overgrote deel van de mestverwerkers moeten komen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  6° / 1°
  30 %
 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
Meer weer