EU+en+VK+bereiken++wankele+deal+over+brexit
Nieuws
© Europees Parlement

EU en VK bereiken wankele deal over brexit

Update - De kans dat de Britse premier Boris Johnson het nieuwe brexitakkoord met de EU door zijn parlement krijgt is vanmorgen aanzienlijk geslonken. De Noord Ierse Nationalistische partij DUP, in het lagerhuis een bondgenoot van Johnson, gaat niet akkoord.

De DUP wil niet instemmen met het donderdagavond gesloten principeakkoord omdat dat uitgaat van een aparte status voor Noord-Ierland, zo liet de partij in een verklaring weten.

Het Noord-Ierse deel van het Verenigd Koninkrijk zal veel langer binnen de EU en haar regelgeving blijven dan de rest van het land. Bovendien komt er een grens in de zee tussen het Ierse eiland en het VK. Ondertussen werken de EU en het VK dan een nieuwe handelsovereenkomst uit met een definitieve oplossing voor de Ierse grens.

Hele klus

Zonder de steun van de DUP wordt het voor Johnson een hele klus om een meerderheid in het Lagerhuis achter dit akkoord te krijgen.

EU-onderhandelaar Michel Barnier gaf donderdagmiddag een persconferentie. Volgens hem biedt het akkoord een juridische oplossing voor de grens tussen Ierland en Noord-Ierland en beschermt het daarmee de economie in de regio en de Europese interne markt. Ook respecteert het akkoord, volgens Barnier, het Goede Vrijdag Akkoord en ondersteunt daarmee de vrede en stabiliteit in de regio.

Vandaag begint in Brussel een tweedaagse top van Europese regelingsleiders. Hier zal ook het nieuwe brexit-akkoord op tafel komen. Wellicht wordt nog een poging ondernomen om de DUP over te halen.

Enorme schade

De Britse premier Boris Johnson heeft altijd op het standpunt gestaan dat het VK op 31 oktober uit de EU vertrekt. Met of zonder akkoord. In dat laatste geval zou de Nederlandse land- en tuinbouw enorme schade oplopen. Het VK is de derde afzetmarkt van de Nederlandse agrarische sector.

Deze week schatte het GroentenFruit Huis de omzetschade voor Nederlandse exporteurs van groenten en fruit bij een no-deal brexit in op 100 tot 200 miljoen euro op jaarbasis. Bij een akkoord gaat een overgangsperiode in, waardoor de economische schade beperkt blijft.

LTO Nederland is daarom blij met het principeakkoord. Als de Europese Raad, het Britse en het Europees Parlement ermee instemmen, wordt de chaos van een harde brexit voorkomen, stelt de belangenorgaisatie.

'De Brexit met de negatieve gevolgen die dit kan hebben voor onze boeren en tuinders, is één van de belangrijke dossiers waar LTO zich op dit moment intensief mee bezighoudt. Ondernemers willen de zekerheid dat de export naar het Verenigd Koninkrijk voorlopig ongehinderd door kan gaan en vertraging aan de grens wordt geminimaliseerd. Als onze producten een dag aan de grens blijven staan, leidt dat immers tot grote problemen. Dit akkoord biedt de EU ook de tijd om te onderhandelen over de toekomstige handelsrelatie tussen het VK en de EU', aldus Marc Calon, voorzitter LTO Nederland.

Ongehinderd

LTO spreekt dan ook de hoop uit dat de handel met het VK ook op de lange termijn ongehinderd door kan gaan. Samen met de britse National Farmers Union (NFU) en de Europese koepelorganisatie COPA-COGECA zet LTO zich daarvoor in.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  6° / -3°
  20 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  20 %
 • Woensdag
  7° / 3°
  10 %
Meer weer