Johnson+komt+met+laatste+brexitvoorstel
Nieuws
© Flickr

Johnson komt met laatste brexitvoorstel

De Britse premier Boris Johnson heeft woensdag op het partijcongres van zijn conservatieve partij een laatste voorstel gedaan om de brexitonderhandelingen rond de veelbesproken 'back stop' los te trekken.

In zijn nieuwe voorstel blijft Noord-Ierland tot 2025 lid van de Europese interne markt, maar zal het zich wel terugtrekken uit de douane-unie met de EU. Grenscontroles blijven in dat geval noodzakelijk, maar deze hoeven niet aan de fysieke grens tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek plaats te vinden.

De handel in bijvoorbeeld landbouwproducten tussen Noord-Ierland en de Europese lidstaten kan in het voorstel ongehinderd doorgang vinden. Voor importen van buiten de EU naar Noord-Ierland en importen die vervolgens naar Ierland gaan zijn wel controles nodig.

Volgens Johnson gaat het hierbij om een beperkte handelsstroom die eenvoudig te controleren is. Deze controles hoeven niet aan de fysieke grens tussen beide landen te gebeuren, maar kunnen ook elders plaatsvinden. Wel komen er checks aan de Ierse Zee voor goederen die van het Ierse eiland naar het Verenigd Koninkrijk gaan.

Steun Unionisten

Het is aan de Noord-Ierse deelregering om in 2025 te beslissen over een nieuwe relatie met de EU of het Verenigd Koninkrijk, aldus de premier. Hij zegt dat hij voor zijn plannen steun heeft van de Ierse Unionisten in het Britse parlement. Unionisten willen dat de unie tussen Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland blijft bestaan.

Voor de Britse regering is het voorstel de laatste kans om met Brussel tot een compromis te komen. Indien de EU-onderhandelaars hier niet op ingaan, voorziet Johnson een harde brexit op 31 oktober.

• Lees meer over de brexit

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer