Nieuw GLB loopt vertraging op

De invoering van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) loopt waarschijnlijk twee jaar vertraging op door de aanhoudende onduidelijkheid over het EU-budget en onenigheid over de Nationale Strategische Plannen.

Nieuw+GLB+loopt+vertraging+op
© Europees Parlement

De Europese Commissie kan vanwege de situatie rond de brexit nog geen laatste klap geven op het EU-budget voor de periode 2021-2027. Als het komt tot een no deal-vertrek van de Britten, dan kan de EU waarschijnlijk fluiten naar de 40 miljard euro compensatie die de Britten aanvankelijk bereid waren te betalen voor hun vertrek uit de EU.

Het mislopen van dit geld zal een flink gat slaan in de Europese begroting voor de komende jaren. Bovendien zal de EU het zonder het Verenigd Koninkrijk al met minder budget moeten doen.

Verlenging

Het DG Agri van de Europese Commissie, zogezegd het Brusselse ministerie van Landbouw, werkt aan een voorstel om het huidige beleid met twee jaar te verlengen. Het is niet de eerste keer dat een EU-beleidsperiode wordt verlengd, zegt Klaas Johan Osinga van LTO Internationaal. 'Je zag wel vaker dat beleid dat gepland stond, pas een paar jaar later in werking trad.'

Volgens Osinga hoeft de vertraging niet slecht uit te pakken voor Nederlandse boeren. 'Het kan als gevolg hebben dat ook de oude betalingsrechten twee jaar langer doorgaan en dus minder snel zakken.'

Speerpunten

Een heet hangijzer in de GLB-onderhandelingen zijn de Nationale Strategische Plannen (NSP) waarmee lidstaten een deel van hun landbouwbeleid naar eigen wensen kunnen invullen. EU-landbouwcommissaris Phil Hogan wil hiermee landen de mogelijkheid geven eigen speerpunten te kiezen.

In het Europees Parlement zijn vragen over de controleerbaarheid van de NSP's. Ook zijn er fracties in het Europees Parlement die vrezen dat deze zullen leiden tot tot een hernationalisatie van de landbouwpolitiek en daarmee afbreuk doen aan de interne Europese markt. Deze vraag speelde deze week ook een rol bij de hoorzitting met de beoogde opvolger van Phil Hogan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer