GroentenFruit+Huis+waarschuwt+voor+gevolgen+brexit
Nieuws
© Dirk Hol

GroentenFruit Huis waarschuwt voor gevolgen brexit

Het verlies aan omzet voor Nederlandse exporteurs van groenten en fruit kan bij een no-deal brexit oplopen van 100 tot 200 miljoen euro op jaarbasis.

Dit is een schatting van GroentenFruit Huis. Een woordvoerder van de brancheorganisatie voor Nederlandse handelsbedrijven vertelde dit vanmorgen in een item bij BNR-radio. GroentenFruit huis gaat ervan uit dat bij een no-deal brexit de Britse pond behoorlijk devalueert. De Britten moeten daardoor fors meer betalen voor de ingevoerde producten.

Groenten en fruit zijn naast olie en gas de belangrijkste exportproducten voor Nederland naar het Verenigd Koninkrijk. GroentenFruit Huis vreest dat uiteindelijk een deel van de afzet van tuinbouwproducten definitief verloren kan gaan als de Britten besluiten om meer in eigen land te gaan produceren.

Extra kosten

Naast verlies aan omzet verwacht GroentenFruit Huis ook dat Nederlandse handelsbedrijven te maken krijgen met extra kosten vanwege de vertraging door strengere douanecontroles. Op navraag van BNR bevestigt de Rabobank de nadelige gevolgen van een no-deal brexit. Wel verwacht de bank dat de impact hiervan minder groot is dan bij de Russische boycot.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  6° / 1°
  30 %
 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
Meer weer