Brexitonrust drukt prijs slachtlammeren

De perikelen rondom de brexit en de import van goedkoop buitenlands vlees zijn er de oorzaak van dat voor slachtlammeren dit jaar zo'n 5 procent minder wordt betaald dan vorig jaar. 'Net dat bovenlaagje van de prijs dat je nodig hebt om te overleven', klinkt het.

Brexitonrust+drukt+prijs+slachtlammeren
© Persbureau Noordoost

De vraag naar lammeren is dit jaar redelijk constant tot licht groeiend ten opzichte van vorig jaar, zegt Carlo Veeger, schapenhouder op Texel en LTO-bestuurder. Maar voor de prijs van slachtlammeren maakt die vraag weinig uit, merkt hij.

Integendeel zelfs, de prijs ligt lager dan in 2018. 'Dat heeft alles met de import van goedkopere lammeren uit het buitenland te maken. Daar is de consument gevoelig voor en dat bepaalt daardoor de Nederlandse prijs.'

Overleven

In percentages uitgedrukt denkt Veeger dat een lam dit jaar zo'n 5 procent minder oplevert. 'Bij een gemiddeld lam van 120 euro scheelt dat toch 6 euro. Het is net dat bovenlaagje van de prijs dat je eigenlijk nodig hebt om te overleven.'

Een goed lam levert 140 euro op, een minder goed lam 80 euro

Carlo Veeger, schapenhouder op Texel en LTO-bestuurder

De schapenhouder denkt dat de Nederlandse consument erg prijsgevoelig is en daardoor sneller voor een goedkoper buitenlands alternatief gaat. 'Je probeert een mooi verhaal te vertellen met een Nederlands product, maar volgens mij is het typisch Hollands om voor goedkoper te gaan. In Duitsland en Frankrijk speelt dat veel minder. Daar kiezen ze sneller voor producten uit eigen land.'

Prijs niet lokaal bepaald

Een schapenhandelaar die liever niet met naam genoemd wil worden, is het daar niet mee eens. 'Dat is volgens mij niet typisch Nederlands. Iedereen wil een lage prijs. Duitsland is zelfs de goedkoopste markt van Europa. Voor Frankrijk is het wellicht wel zo.'

Volgens de handelaar heeft de Nederlandse consument amper invloed op de prijsvorming. 'Het is de export die de prijs van slachtlammeren bepaalt. Nederlanders eten bijna geen lamsvlees, op allochtone Nederlanders na.'

Twee oorzaken

De schapenhandelaar ziet ook dat de prijs voor lammeren, een enkele uitzondering daargelaten, dit jaar zo'n 5 procent lager is dan vorig jaar. Het heeft volgens hem twee oorzaken. 'Ten eerste de trend dat vlees over de hele linie goedkoper is geworden. Daarnaast zijn de Engelse lammeren dit jaar goedkoper dan vorig jaar. Als handelaar moet je meebewegen.'

De koers van het Britse pond, die al tijden erg laag is, is een bepalende factor in de lage Britse prijs. Daar komt nog alle commotie rondom de brexit bij. 'Mensen zijn onrustiger, verkopen hun lammeren eerder omdat ze niet weten wat de toekomst brengt', schetst de handelaar de situatie.

Grillige markt

Zowel Veeger als de schapenhandelaar noemen de markt voor lammeren een lastige, door de grilligheid.

Veeger: 'Er zijn diverse factoren die bepalen wanneer lammeren rijp zijn voor de slacht. Bijvoorbeeld weersomstandigheden. Als het te koud of te heet is, groeien lammeren amper, want dan hebben ze al hun energie nodig. Uiteindelijk is er voor ieder dier een markt, maar wel met andere prijzen. Een goed lam levert 140 euro op, een minder goed lam 80 euro.'

Uitdaging

De handelaar: 'Het gebrek aan uniformiteit is een lastig fenomeen, hoewel het geen invloed op de prijsvorming heeft. Lamsvlees is daardoor wel moeilijker dan kippenvlees of varkensvlees. Het is een uitdaging om het goed te doen. Bij kippen en varkens is bij de geboorte al bekend wanneer ze worden geslacht.

'Bij lammeren niet, omdat ze niet jaarrond, maar voornamelijk in het voorjaar worden geboren. Je moet aan kopers wel kunnen uitleggen waarom je het ene lam al met vier maanden verhandelt en het andere met tien maanden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  26° / 14°
  5 %
Meer weer