Suiker+Unie+stelt+opbrengst+suiker+naar+beneden+bij
Nieuws
© Han Reindsen

Suiker Unie stelt opbrengst suiker naar beneden bij

Suiker Unie heeft op basis van de tot nu toe geleverde bieten de opbrengstverwachting naar beneden bijgesteld naar 13,5 ton suiker per hectare.

Begin augustus ging Suiker Unie uit van een suikeropbrengst van 14 ton per hectare. Vooral het suikergehalte pakt lager uit, zo blijkt nu. Daarnaast zijn ook de wortelopbrengsten iets lager uit dan eerder werd verwacht.

In alle gebieden ziet de agrarische dienst van Suiker Unie wisselende opbrengsten. Vooral op de droogtegevoelige gronden zijn de verschillen extreem van 50 ton tot wel 100 ton per hectare. Deze grote variatie maakt de prognose voor de eindopbrengst niet eenvoudig. Gemiddeld blijft het suikergehalte achter.

Tekort aan zonuren

De neerslag na de langdurige droge periode zorgt voor bladherstel op die percelen waar de groei is achtergebleven of heeft stilgestaan. Daarnaast hebben de suikerbieten de laatste weken een flink tekort gehad aan zonuren en is de temperatuur in de nachten hoog. Al deze elementen hebben een negatief effect op het suikergehalte. Het gemiddelde ligt nu op 16,3 procent.

Het natte weer heeft ook gevolgen voor de hoeveelheid tarra. De afgelopen week is het tarrapercentage opgelopen naar gemiddeld 11,8 procent. De week daarvoor was het tarrapercentage al gestegen van 8,4 naar 10,7 procent.

Rooiers

Ondanks het natte weer blijven de fabrieken op volle capaciteit draaien. 'Vooral in het noorden en noordwesten is het in de afgelopen week erg moeizaam geweest om de rooiers aan de gang te houden. In enkele regio's was de voorraad suikerbieten minimaal', meldt Suiker Unie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  10° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  70 %
Meer weer