Suikergehalte+bieten+is+relatief+hoog
Nieuws
© Han Reindsen

Suikergehalte bieten is relatief hoog

Het suikergehalte van de bieten is met 16,5 procent relatief hoog. De wortelopbrengst zal met circa 82 ton per hectare iets lager uitkomen dan Suiker Unie eerder had verwacht.

Bij Suiker Unie worden nu uit nagenoeg alle gebieden bieten geleverd. De agrarische dienst krijgt zo een goed beeld van de eerst signalen over de opbrengst. De verwachte gemiddelde suikeropbrengst blijft onveranderd op 14 ton per hectare.

Regionaal is het nog steeds erg droog. 'In het oosten en zuidoosten zien we in verschillende regio's aan de stand van de bieten veel overeenstemming met vorig jaar. De hoeveelheid neerslag is hier erg wisselend geweest van enkele millimeters tot soms bijna 100 millimeter', meldt Suiker Unie.

Beregend

Op sommige percelen is in de afgelopen week zelfs nog beregend. In deze gebieden lijkt het erop dat de groei gemiddeld achter blijft bij de rest van Nederland. Het rooien van de bieten uit de harde grond is niet eenvoudig. Bij een te hoge snelheid ontstaat extra bietverlies. Het slap hangend en verdorde blad is moeilijk volledig te verwijderen.

Uit alle regio's krijgt de agrarische dienst van Suiker Unie signalen dat de aantasting door cercospora nog steeds uitbreidt. De uitbreiding van cercospora die nu in het veld zichtbaar wordt, is het gevolg van infecties van de afgelopen weken.

Aantasting

De ernst van de aantasting kan erger worden door het versneld afsterven van aangetast blad. Een bespuiting op dit moment heeft nauwelijks of geen effect meer. 'Let bij een eventuele fungicidenbespuiting op de veiligheidstermijn tussen laatste bespuiting en de oogst', aldus Suiker Unie. Over het algemeen zijn de bieten aan de hoop goed gezond. Bij de beoordelingen aan de hoop ziet de buitendienst weinig ziektebeelden zoals rhizoctonia.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  7° / 3°
  10 %
 • Maandag
  6° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  10 %
Meer weer