FloraHolland+gebruikt+20+procent+meer+meermalig+fust+in+2022
Nieuws
© FloraHolland

FloraHolland gebruikt 20 procent meer meermalig fust in 2022

In 2022 gebruikt bloemenveiling Royal FloraHolland 20 procent meer meermalige verpakkingen dan in 2019. Dat schrijft de veiling aan Stientje van Veldhoven, minister van Infrastructuur en Waterstaat.

Meermalige verpakkingen zijn beter voor het milieu dan de eenmalige varianten, stelt de veiling. Verder gaat FloraHolland in kaart brengen welke drempels het gebruik van meermalige plantentrays in de weg staan. De bloemenveiling heeft de minister de brief gestuurd om een beeld te geven wat FloraHolland op verpakkingsgebied aan duurzaamheid doet. Het plasticbeleid van de veiling kreeg eerder kritiek uit de Tweede Kamer.

FloraHolland zet daarnaast in op een betere retourstroom van de eenmalige plantentray. Die moet voor de 100 procent recyclebare verpakking in het jaar 2025 op 70 procent liggen. Volgens de veiling leidt dit lagere kosten en minder afval en vergroot het de beschikbaarheid van recyclaat.

Verbeterd ontwerp

Ook kijkt de veiling naar een verbeterd ontwerp van de eenmalige plantentray waarvoor minder grondstof nodig is. Met een tariefverlaging in 2019 heeft het bedrijf het gebruik van meermalig fust al willen stimuleren. FloraHolland zet tevens in op hernieuwbare grondstoffen zoals papierpulp als vervanging van primaire fossiele grondstoffen.

Met de sierteelproducten die via FloraHolland worden verhandeld, heeft de veiling een marktaandeel van 95 procent in de bloemenhandel en 80 procent in de plantenhandel. Hoewel er voor planten meermalige verpakkingssoorten worden aangeboden, vraagt de plantenketen vooral eenmalige verpakkingen, staat in de brief aan de minister. Van alle bloemen- en plantenleveringen geschiedt 65 procent in meermalige, herbruikbare transportverpakkingen.

Aantallen

In 2018 gingen 8,7 miljoen planten en 178,9 miljoen bloemen in meermalige transportverpakkingen bij FloraHolland weg. Zo'n 85,7 miljoen planten werden dat jaar in eenmalig plastic vervoerd. Ongeveer 6,7 miljoen planten en 9,7 miljoen bloemen gingen in eenmalig FSC-karton de deur uit.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  23° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 14°
  70 %
 • Woensdag
  18° / 14°
  50 %
Meer weer