Opluchting in België na screening H3N1

De pluimveesector in België kan weer enigszins gerust ademhalen. De screening tussen 29 juli en 30 september op het vogelgriepvirus H3N1 bij kalkoen- en vleeskuikenbedrijven, heeft geen besmettingen aangetoond.

Opluchting+in+Belgi%C3%AB+na+screening+H3N1
© Twan Wiermans

Het virus hield dit jaar vooral huis bij leg- en vermeerderingspluimvee. Maar om te voorkomen dat het via kalkoenen en vleeskuikens wordt geherintroduceerd, werd een eenmalige screening uitgevoerd op deze bedrijven. Alle kalkoen- en vleeskuikenbedrijven boven de as het Kanaal Gent-Terneuzen, Oudenaarde, Doornik werden gescreend.

De screening werd opgenomen als een verplicht onderdeel voor het Belgische kwaliteitssysteem Belplume. De broederijen vragen naar het bewijs van screening voordat er kuikens worden geleverd. De kosten van de monstername door de bedrijfsdierenarts en de analyse werden vergoed uit het Sanitair Fonds.

Geruster gevoel

De Vlaamse Bedrijfspluimvee- en Konijnenhouderij (Landsbond) is positief, maar benadrukt dat de screening niet sluitend is. Alle geteste monsters waren negatief. 'Aangezien er tot op heden geen nieuwe H3-gevallen meer bij zijn gekomen, kan de sector met een enigszins geruster gevoel het najaar tegemoet gaan, al blijft waakzaamheid geboden in deze', schrijft de Landsbond.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer