Verplichte+ruiming+in+Belgi%C3%AB+om+vogelgriep
Nieuws
© Twan Wiermans

Verplichte ruiming in België om vogelgriep

Pluimveebedrijven in België worden waarschijnlijk verplicht geruimd vanwege de uitbraak van vogelgriepvariant H3N1. LTO Nederland verwacht dat het formele besluit daarover waarschijnlijk nog deze week valt.

Bij ruimingen zouden alleen de levende dieren worden vergoed en de vergoeding zou niet gelden voor bedrijven die al vrijwillig hebben geruimd. Het aantal besmette bedrijven is opgelopen tot boven de tachtig.


In Nederland heeft de pluimveesector, waaronder LTO/NOP, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gevraagd om bij een introductie van H3N1 in Nederland hetzelfde te handelen als bij een bestrijdingsplichtige vogelgriepvariant. Besmette koppels worden dan geruimd.

Vergoeding

De kosten en vergoedingen kunnen verhaald worden op het Diergezondheidsfonds (DGF). Mocht de overheid niet tot ruiming over gaan, dan wil de sector de ruiming voor haar rekening nemen met een financiering van de kosten uit het fonds.

Het ministerie heeft al laten weten niet tot verplichte ruiming over te gaan, omdat H3N1 geen bestrijdingsplichtige dierziekte is. Ook kan er volgens LNV sprake zijn van precedentwerking en hoeft introductie in Nederland van H3N1 niet te leiden tot een eenzelfde ontwikkeling en verspreiding als in België.

Uitloop

Als op een Nederlands bedrijf H3N1 wordt vastgesteld krijgt een bedrijf wel een beschikking van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Er is dan alleen een-op-eenvervoer met het getroffen bedrijf toegestaan. Als het bedrijf een uitloop heeft, moeten de dieren worden opgehokt. In overleg met de sector wordt een verscherpt hygiëneprotocol van kracht.

De pluimveesector vindt deze maatregelen niet ver genoeg gaan. Als in België daadwerkelijk wordt overgegaan op verplichte ruiming wil de sector opnieuw in overleg gaan met het ministerie van LNV.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  23° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  16° / 10°
  70 %
Meer weer