Vogelgriep+in+Belgi%C3%AB+lijkt+onder+controle
Nieuws
© Twan Wiermans

Vogelgriep in België lijkt onder controle

De H3N1-situatie in België lijkt steeds meer onder controle te zijn. Dat meldt de overkoepelende pluimveeorganisatie Avined op haar site.

Om meer duidelijkheid te krijgen of het virus nu nog aanwezig is, voert de Belgische pluimveesector een screening uit op de aanwezigheid van laagpathogene vogelgriep (H3-virus). Deze vindt plaats op alle vleeskuiken- en kalkoenenbedrijven in de provincie West-Vlaanderen en in een aantal gemeenten in Oost-Vlaanderen.

Herintroductie

Doel is de kans op herintroductie van het virus te verkleinen in de leg- en vermeerderingssector en te voorkomen dat bedrijven na het herbevolken van hun stallen een tweede keer door vogelgriep worden getroffen.

Gezien de verspreiding van het virus via de wind zijn ook vleeskippenbedrijven eraan blootgesteld. Slechts op enkele bedrijven zorgt dit voor problemen, maar het risico op virusverspreiding is algemener omdat een besmetting bij vleeskippen onopgemerkt kan blijven.

Tot 30 september

De screening loopt nog tot en met 30 september. De periode is zo gekozen dat alle vleeskuikens met een leeftijd tussen 30 tot 35 dagen onderzocht kunnen worden en alle kalkoenen één week voor ze naar het slachthuis gaan.

Dierengezondheidszorg Vlaanderen doet de coördinatie en de bedrijfsdierenarts neemt de monsters. Broederijen vragen naar bewijs van screening, voordat er nieuwe kuikens worden geleverd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / 5°
  90 %
 • Woensdag
  7° / 4°
  10 %
 • Donderdag
  6° / 4°
  60 %
Meer weer