Nog+geen+vogelgriep+gevonden+bij+Belgische+screening
Nieuws
© Twan Wiermans

Nog geen vogelgriep gevonden bij Belgische screening

De screening op het vogelgriepvirus H3N1 bij Belgische vleeskuiken- en kalkoenbedrijven heeft tot nu toe alleen negatieve resultaten laten zien. Inmiddels is 44 procent van de bedrijven onderzocht.

Dat laat de Landsbond Pluimvee weten. Om te voorkomen dat het virus zich ongemerkt ook op deze bedrijven zou manifesteren, werd een screening ingesteld. Hiermee wil de sector voorkomen dat het virus opnieuw geïntroduceerd wordt op leghennenbedrijven.

Recent onderzoek toont aan dat de verspreiding van het vogelgriepvirus via de lucht vermoedelijk een belangrijkere rol heeft gespeeld dan eerst werd aangenomen.

Vleeskuiken- en kalkoenbedrijven

Omdat het virus vooral huishoudt bij leg- en vermeerderingspluimvee, was de sector bang dat het virus zich op vleeskuiken- en kalkoenbedrijven onder de radar zou schuilhouden. Alle vleeskuiken- en kalkoenbedrijven in de getroffen regio worden daarom onderzocht.

Het is een afgebakend gebied, boven de as Kanaal Gent-Terneuzen - Oudenaarde - Doornik. Het betreft de volledige provincie West-Vlaanderen, inclusief een aantal gemeenten in Oost-Vlaanderen en enkele bedrijven in Henegouwen.

Eenmalige screening

Het gaat in een eenmalige screening, uitgevoerd op hokniveau, en loopt van 29 juli tot en met 30 september.

Volgens de Landsbond Pluimvee is het een goede zaak dat het virus voorlopig niet is gevonden. 'Al mag het geen verkeerd gevoel van veiligheid creëren. Screenen van slechts een beperkt aantal dieren van dergelijke jonge leeftijd is niet volledig sluitend, doch essentieel dat het wordt uitgevoerd. Waakzaamheid blijf geboden', stelt Martijn Chombaere van de Landsbond Pluimvee.

Verplicht

De screening zegt niets over andere pluimveebedrijven. Andere bedrijven vallen onder de verplichte screening van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

De Landsbond Pluimvee laat verder weten zeer ontevreden te zijn over het handelen van de overheid in België. Pas drie maanden na de uitbraak van H3N1 werd er overgegaan op het verplicht ruimen van pluimvee met daarbij een bijbehorende vergoeding.

Verantwoordelijkheid

'Het is onbegrijpelijk dat de pluimveehouders die hun verantwoordelijkheid hebben genomen en hebben opgeruimd om verdere verspreiding tegen te gaan, nu financieel de dupe zijn. Een ijskoude douche als dank voor hun plichtbewuste houding die de niet-getroffen pluimveehouders, deelsectoren, provincies en landen ten goede kwam. Het lijkt of de getroffen pluimveehouders het leergeld moeten betalen voor de overige Belgische en Nederlandse pluimveesector.'

Volgens de Landsbond Pluimvee had pluimveehouders veel leed bespaard kunnen blijven. 'Door halsstarrig en tegen beter weten in dit als een laagpathogeen AI-virus te blijven beschouwen, heeft het tientallen miljoenen euro's schade aangericht en onherroepelijk veel dierenleed en familiale drama's veroorzaakt. Leed dat kon worden voorkomen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 2°
  20 %
 • Donderdag
  4° / 1°
  30 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  50 %
Meer weer