Toch+ruimen+en+vergoeden+bij+H3N1
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Toch ruimen en vergoeden bij H3N1

Bij een H3N1-besmetting in Nederland vindt ruiming van het besmette bedrijf plaats, wordt een vervoersverbod ingesteld en worden mogelijk andere pluimveebedrijven in dat gebied onderzocht op besmetting.

Dit heeft landbouwminister Carola Schouten na verzoeken van de pluimveesector besloten. De getroffen pluimveehouder waarvan de dieren geruimd zijn, ontvangt dan een vergoeding vanuit het Diergezondheidsfonds (DGF).

Overleg met minister

De afgelopen maanden heeft Avined regelmatig contact gehad met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) over de gewenste gang van zaken rond een eventuele H3N1-besmetting in Nederland.

Zo verzocht Avined het ministerie om bij een uitbraak van het laagpathogene vogegriepvirus net zo te handelen als bij de bestrijdingsplichtige vogelgriepvariant. Aanvankelijk ging de minister niet in op de verzoeken. Maar nu wordt er dus gehoor gegeven aan het verzoek vanuit de sector.

Ruimen en vervoersverbod

Concreet betekent dit dat bij een H3N1-besmetting in Nederland de besmette bedrijven worden geruimd, dat er een vervoersverbod voor pluimvee in een gebied van 1 kilometer rond het besmette bedrijf wordt ingesteld en dat andere pluimveebedrijven in dat gebied op besmetting worden onderzocht.

Aanvullend geeft het ministerie aan dat getroffen pluimveehouders een tegemoetkoming voor schade ontvangen uit het DGF. De minister heeft ook besloten de (serologisch) positieve monsters uit de monitoring en early warning vanaf nu niet alleen op H5 en H7 te onderzoeken, maar ook op H3N1.

Uitzonderlijk

Gezien de snelle verspreiding van het virus, de mogelijk grote economische impact voor de Nederlandse pluimveesector en daarmee de Nederlandse economie én het besef dat voor een bestrijding instrumenten nodig zijn die alleen de overheid heeft, heeft het ministerie bovenstaande beslissingen genomen.

Het ministerie benadrukt dat het om een zeer uitzonderlijke situatie gaat, waarbij een niet bestrijdingsplichtige ziekte wél de kenmerken vertoond van een bestrijdingsplichtige ziekte. Dit besluit zal dan ook geen voorbeeld zijn voor andere, zeer schadelijke, pluimveeziekten. Iedere ziekte en situatie is specifiek en wordt dus afzonderlijk beoordeeld, zo schrijft Avined op haar site.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
 • Zondag
  10° / 4°
  70 %
Meer weer