Jonge+dieren+minder+ziek+na+infectie+met+H3N1%2Dvirus
Nieuws
© Ger Loeffen

Jonge dieren minder ziek na infectie met H3N1-virus

Jonge leghennen met een H3N1-infectie zijn minder ziek en scheiden veel minder virus uit dan leggende dieren. Dat blijkt uit nader onderzoek van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) naar ziekteverschijnselen van H3N1 bij jonge dieren. GD voerde dit onderzoek uit in opdracht van AVINED.

De GD deed onderzoek naar dieren die op de leeftijd van vijf weken met AI H3N1 zijn besmet en ontdekte dat jonge dieren beduidend minder gemakkelijk door het H3N1-virus besmet raken dan leggende dieren. Jonge dieren scheiden ook maar beperkt virus uit, veel minder dan de leggende dieren. Soms is er zelfs sprake van virusuitscheiding zonder enige klinische verschijnselen.

Minder efficiënt

De GD concludeert dan ook dat bij een H3N1-infectie bij jonge dieren de verspreiding tussen dieren en koppels veel minder efficiënt is dan bij leggende dieren. Jonge dieren worden namelijk minder snel besmet en scheiden, bij besmetting, het virus minder uit.

Dit kan volgens onderzoekers de mede verklaren waarom het virus zich niet van België naar Nederland heeft verspreid. De transporten tussen België en Nederland betreffen vooral jonge dieren.

Controleren

Het blijft volgens de GD wel erg belangrijk de jonge koppels voor transport uitgebreid te controleren op de afwezigheid van het H3N- virus, omdat besmette jonge dieren zeer beperkt ziekteverschijnselen vertonen. Besmette jonge koppels kunnen H3N1 dus onopgemerkt verspreiden en naar Nederland meenemen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  5° / 0°
  50 %
 • Maandag
  5° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  7° / 2°
  70 %
Meer weer