Hogere groei in HyCare stal vraagt om aangepaste ventilatie

Vleesvarkens in een HyCare stal hebben een aangepast ventilatiepatroon nodig, concludeert het klimaatteam van De Heus Voeders. 'Door een betere gezondheid groeien de dieren sneller, produceren ze meer warmte en CO2. De standaard ventilatie is dan niet meer voldoende', geeft Petro van Heumen aan.

Hogere+groei+in+HyCare+stal+vraagt+om+aangepaste+ventilatie
© MS Schippers

Het klimaatteam volgde de varkens van Marco en Peter Botden in Vredepeel op de voet. De helft van de vijfduizend varkens wordt sinds ongeveer een jaar gehouden in een traditionele stal en de andere helft in een HyCare stal. In deze laatste stal worden maatregelen genomen om de infectiedruk zo laag mogelijk te houden.

De situatie bij Botden met twee staltypen is uniek om HyCare op waarde te toetsen. In de stallen zijn slimme meters aangebracht die de temperatuur, luchtvochtigheid en het CO2-gehalte continu vastleggen. 'Opmerkelijk is dat alle waarden in de HyCare stal hoger zijn, terwijl wij bijvoorbeeld een lagere luchtvochtigheid verwachtten', zegt Van Heumen.

Voeropname

'We hebben samen nog eens naar de uitkomsten gekeken', meldt zijn collega Rick Donkers. 'De hoge luchtvochtigheid wordt veroorzaakt door de hogere voeropname en groei per dag, waardoor vocht- en warmteproductie stijgen.' De traditionele klimaatinstellingen voldoen daarom niet in een HyCare stal. Het klimaatteam ontwikkelt daarom nieuwe normen voor HyCare stallen vanwege de betere gezondheid en groei in de stal.

grafiek
grafiek © MS Schippers

Bij de in gebruik name van de HyCare stal op hun bedrijf kregen Marco en Peter Botden de beschikking over slimme meters. 'Deze meters geven ons een goed inzicht in de omstandigheden in de stal', zegt Marco. 'Tijdens het warme weer in de zomer zie je bijvoorbeeld direct het effect van nevelkoeling.' 'Eigenlijk wordt nog te vaak op gevoel geventileerd', vult Peter aan. 'De curve in de computer wordt te weinig aangepast.'

CO2-waarde

Wat het klimaatteam van De Heus direct opviel, was dat de CO2-waarde continu hoog was. Dit was aanleiding om meer te ventileren. In de zomer was dit geen enkel probleem, maar in de herfst pas je de klimaatinstellingen aan. 'Het gaat nog steeds goed', zegt Marco, 'maar het is aan ons en aan de klimaatspecialist om de instellingen zo aan te passen dat het klimaat optimaal wordt'.

Hogere gevoelstemperatuur

De grafiek laat het effect zien van HyCare op de gevoelstemperatuur (combinatie van temperatuur en luchtvochtigheid). Vanaf enkele weken na de opleg, is de gevoelstemperatuur in de HyCare stal steeds hoger. Dat wordt veroorzaakt door de betere resultaten in de stal. HyCare is een concept van MS Schippers. De Heus ondersteunt de toepassing van dit concept met onderzoek en begeleiding.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer