Negen leveranciers Van Loon Group over op HyCare

Negen leveranciers van de Van Loon Group houden hun vleesvarkens volgens de principes van HyCare. Nog eens vijf zitten in de pijplijn. Roland van Loon rekent ermee dat eind 2020 veertig van hun leveranciers de overstap hebben gemaakt.

Negen+leveranciers+Van+Loon+Group+over+op+HyCare
© Ilona Lesscher

Van Loon sprak woensdag tijdens de HyCare-bijeenkomst op het bedrijf van André en Ilona Borkus in Wehl. Afgelopen periode paste de familie per afdeling het bedrijf met 3.300 vleesvarkenplaatsen aan op de HyCare-methode die is ontwikkeld door MS Schippers. In Nederland passen inmiddels vijftig bedrijven de methode toe op hun bedrijf.Bij de HyCare-methode draait het om diergezondheid. Om de houderijomstandigheden te optimaliseren worden de vloeren en wanden gecoat zodat ze poriënvrij zijn en ze optimaal kunnen worden gereinigd en gedesinfecteerd. Andere pijlers onder de methode zijn: ongediertebestrijding, schoon en kiemarm drinkwater en protocollair werken. 'Wij waren nooit zo bezig met het hygiëneaspect op het boerenbedrijf. Maar toen ik me realiseerde wat wij op dat vlak in onze bedrijven doen en hoe het op veel varkensbedrijven is, was dat een echte eyeopener', merkt Van Loon op.

HyCare

Van Loon noemt vleeskwaliteits belangrijk en de firma hecht veel waarde aan gezonde dieren die geen antibiotica hebben gehad, maar in het winkelschap is daar (nog) geen markt voor. Kansen om antibioticavrij te positioneren ziet Van Loon wel voor vlees dat consumenten buiten de deur - 'Out of home'- eten. In dat segment is 'diergezondheid een mooie volgende stap', aldus Van Loon.

Van de ongeveer tweehonderd leveranciers aan de Van Loon Group werken er nu negen volgens de HyCare-methode. En er zitten er meer in de pijplijn. 'Het vliegwiel begint te spinnen', zegt Van Loon over de deelname.

Om dat te stimuleren introduceerde het bedrijf samen met MS Schippers en Rabobank ruim een jaar geleden een fonds om de overstap te vergemakkelijken. Wat de kosten zijn om te kunnen gaan werken volgens de HyCare-methode verschilt per bedrijf. De grootste variabele daarin zijn de kosten van het coaten van de vloeren.

Netheid in de genen

Familie Borkus uit Wehl maakte gebruik van het fonds en schakelde in fases over op de HyCare-methode. Telkens wanneer er een afdeling leeg kwam op het bedrijf werd deze HyCare gemaakt. Om kruisbesmettingen te voorkomen realiseerde Borkus verder een nieuwe hygiënesluis. Ook plaatste hij per afdeling op het eind van de waterleiding tappunten.

'Water is de belangrijkste nutriënt in het rantsoen. De dieren krijgen bij ons altijd leidingwater en na verloop van tijd zie je toch en dat verwacht je niet, dat zich aanslag vormt in de leidingen', merkt Borkus op. De aanpassingen die nodig waren voor HyCare heeft Borkus zo geïmplementeerd dat het hem geen extra werk oplevert.

'Alles is nu nog net iets scherper', vervolgt Borkus. 'Dat vraagt discipline, maar dat past wel bij mij.' Het meest moest de ondernemer wennen aan het gebruik van overschoenen wanneer in een hok wordt gestapt en het dragen van plastic handschoenen.

Eerder klaar

Woensdag 11 september leverde Borkus na 120 dagen de eerste koppel van 300 HyCare-vleesvarkens af. 'Eigenlijk hadden die wat eerder weg gemoeten; na een dag of 113. Ze waren nu aan de zware kant.', zegt Borkus die zijn biggen krijgt via Reuling Intervar.

Over de technische resultaten van de koppel kan Borkus nog niets zeggen. Wel dat ze uniformer waren en minder haar hadden. 'En normaal hou ik de varken of twintig achter die naar de restafdeling gaan. Nu waren dat er drie.'

Borkus gelooft in de toegevoegde waarde van de HyCare-methode en dat hij de kosten van de aanpak terugverdient door het hogere rendement dat hij maakt met zijn varkens. 'Maar een vleesprijs die voor HyCare-vlees 1 of 2 centen hoger lag, zou ook een goede prikkel zijn. In onze sector moeten we het wel met centen verdienen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer