Demonstreren, ontregelen én sympathie kweken

U mag best weten dat ik met een zekere beroepsmatige spanning uitkijk naar dinsdag. Collega's die al wat langer meedraaien, vertellen graag over eerdere grote boerenacties op het Plein voor de Tweede Kamer. 'Dat waren nog eens tijden', een gevoel dat je ook bespeurt op sociale media, waar ik wat oude persfoto's uit die dagen voorbij zag komen.

Demonstreren%2C+ontregelen+%C3%A9n+sympathie+kweken
© Dirk Hol

Zoons gaan volgende week doen wat hun vaders destijds deden. Gezien alles wat in de afgelopen jaren over de land- en tuinbouw is uitgestort, een zeer begrijpelijke uiting van woede, onmacht en bezorgdheid. Daar kwam de commissie-Remkes deze week nog even bovenop. Niet alleen het familiebedrijf staat op het spel, maar ook het beroep, het vak, misschien wel de roeping van boer en tuinder. En het zit diep. 'Ik moet wennen aan het idee dat ik een ongewenste Nederlander ben', hoorde ik deze week een melkveehouder zeggen.

Ondertussen bespeur ik een lichte kentering in de discussie die de buitenwacht over de sector voert. Oud-minister Johan Remkes zei dat de vele zwartepieten die richting de agrarische sector gaan, niet altijd verdiend zijn.

Het begint langzaam door te dringen dat boeren wel heel grote offers brengen. Die maatschappelijke sympathie is iets waar de actievoerders dinsdag rekening mee moeten houden. Want dat is het goud voor de toekomst. Sterker nog: deze ontluikende goodwill moet verder worden uitgebuit.

Het begint door te dringen dat boeren grote offers brengen

Peter Smit, redacteur Nieuwe Oogst

Ik stel daarom een vervolg voor op dinsdag. Reserveer 1 procent van uw oogst of opbrengst en verkoop dit op de stoep van uw lokale supermarkt voor de prijs die u er van de handel voor krijgt. Gewoon vanuit de kofferbak of vanaf de platte kar. Niet één keer, maar een jaar lang. Maak van iedere eerste zaterdag van de maand een boerenstuntdag. Zorg voor een landelijke dekking van wat ze in de retail pop-upstores noemen. U krijgt gegarandeerd de sympathie van de burger en, ook niet onbelangrijk, het zal de supermarkten snel gaan irriteren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zondag
  1° / -2°
  10 %
Meer weer