Geen hoofdrol, wel sleutelrol in Kamerdebat

Op het affiche van de algemene politieke beschouwingen was deze week geen hoofdrol weggelegd voor de land- en tuinbouw. Veelbesproken waren onderwerpen als koopkracht, de staat van de zorg en de woningnood.

Geen+hoofdrol%2C+wel+sleutelrol+in+Kamerdebat
© Dirk Hol

Toch speelde de sector, en in het bijzonder de veehouderij, geen bijrol tijdens de debatten in de Tweede Kamer. Nee, de intensieve veehouderij speelt voor sommige partijen een sleutelrol in een van de meeste onzekere verhaallijnen in de Nederlandse politiek.

Dat verhaal draait om de uitweg uit de stikstofimpasse waarin onze economie zich bevindt. Het kabinet heeft de plot van dit script in handen gelegd van de commissie-Remkes die naar verluidt komende week met adviezen naar buiten komt.

In de Tweede Kamer wordt door onder meer D66 en GroenLinks gezinspeeld op een uitruil van stikstofruimte tussen de veehouderij en de woningbouw. Ook CDA gaf er blijk van deze route onder voorwaarden te steunen.

De plot van dit script ligt in handen van de commissie-Remkes

Peter Smit, redacteur Nieuwe Oogst

Is deze ontwikkeling een bedreiging voor de veehouderij? Voor het volume van de sector is dat zeker het geval, maar voor de vitaliteit van de resterende bedrijven geenszins. Jesse Klaver van GroenLinks wil een sanering 'eerlijk en sociaal' uitvoeren en schat de kosten – met droge ogen – op 500 miljoen euro per jaar 'of meer'. Premier Mark Rutte legde zelfs een verband met het budget van 1 miljard euro dat voor de komende jaren is gereserveerd voor de bouw van extra woningen. Daarmee kunnen straks ook boeren worden uitgekocht die bouwprojecten in de weg zitten.

De voorstellen in de rijksbegroting zullen in de komende maanden worden besproken tijdens de vele commissievergaderingen in het parlement. Dan zal blijken of de coalitie echt die kant op buigt. Rutte liet niets blijken van een denkrichting. Toen het over een lastenverzwaring voor bedrijven ging, waarschuwde hij om niet de kip met het gouden ei te slachten. Hopelijk denkt hij er bij de intensieve veehouderij ook zo over.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer