Ontkenners%2C+twijfelaars+en+drammers
Commentaar
© Dirk Hol

Ontkenners, twijfelaars en drammers

Wie tijdens de klimaatsessies, waarmee LTO Nederland in de afgelopen maanden langs de regio's trok, een avondje agrarische ongehoorzaamheid verwachtte, kwam bedrogen uit.

De ledenavonden begonnen steevast met de vraag wie van de aanwezigen een ontkenner is van de klimaatveranderingen, eraan twijfelt of wie zich schaart onder de klimaatdrammers. Met een ruwe schatting tijdens de twee avonden in Klarenbeek en Breukelen die ik bezocht, schaar ik een handjevol van de aanwezigen onder de eerste en laatste groep en het overgrote deel onder de twijfelaars.

Niet dat deze boeren en tuinders twijfelen aan klimaatveranderingen, want de gevolgen zien ze regelmatig om zich heen, op televisie of in de krant. Wel is er twijfel aan de effectiviteit van de maatregelen die de opwarming van de aarde moeten keren. Wat scheelt het als we hier klimaatneutraal gaan boeren, terwijl de Chinezen vol gas geven en het aantal vliegvakanties blijft toenemen?

Tijdens de klimaatavonden werden zorgen geuit en kritische vragen gesteld. Over de nu nog loze invulling van groene verdienmodellen. Over de gevolgen van klimaatmaatregelen voor de veenweidegebieden. Deze en meer vragen worden behandeld op pagina 4 en 5 van deze krant.

Twijfel is er aan de effectiviteit van klimaatmaatregelen

Peter Smit, redacteur/coördinator algemeen

Ondanks hun twijfels lieten de boeren tijdens de klimaatavonden een grote betrokkenheid zien bij het thema. Een langetermijnvisie, ze zijn het van huis uit gewend. 'We moeten er gewoon mee aan de slag', zei een van de aanwezigen in Klarenbeek.

In deze krant maken we ook melding van de daling van de Nederlandse CO2-uitstoot. Een groot deel daarvan komt voor rekening van de krimp van de melkveestapel. In de statistieken is het een anonieme optelsom, maar op individuele bedrijven betekende dit een groot offer. Dat mogen de opstellers van het klimaatbeleid niet uit het oog verliezen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 12°
  70 %
Meer weer