Doet het kabinet dinsdag boter bij de vis?

Vorige week schreef ik op deze plaats over een luchtballonnetje van GroenLinks (GL) om stikstofruimte van de veehouderij over te hevelen naar het oplossen van de woningnood in dit land. Na het weekeinde ging Tjeerd de Groot van D66 daar dik overheen door een halve sanering van de varkens- en pluimveehouderij voor te stellen.

Doet+het+kabinet+dinsdag+boter+bij+de+vis%3F
© Dirk Hol

Het landjepik tussen deze twee partijen op het thema 'krimp' zagen we eerder. GL-Kamerlid Laura Bromet spande zich er als eerste voor in om de bodemdaling in de veenweidegebieden terug te dringen. Zij organiseerde een thema-avond over onder meer alternatieven voor de melkveehouders in het gebied. Later sloot ook De Groot zich aan bij dit onderwerp. Het resulteerde in februari van dit jaar in de gezamenlijke initiatiefnota Veen red je niet alleen.

De beweegredenen van D66 om zich scherper te profileren als milieupartij zijn duidelijk. De partij vreest 'groene' stemmers te verliezen aan oppositiepartij GroenLinks. Als coalitiepartij moet D66 zich schikken naar het regeerakkoord. De kringlooplandbouw was het stokpaardje van De Groot, maar het gaat hem niet snel genoeg.

Deze week zei De Groot in een Kamerdebat dat landbouwminister Carola Schouten het fundament van kringlooplandbouw niet snapt. De Groot – die tot nu toe in het midden liet of er een grote krimp van de veehouderij voor nodig is – vindt een forse reductie van de veestapel nu wel noodzakelijk om de kringlopen te sluiten.

Tot nu toe liet De Groot in het midden of grote krimp nodig is

Peter Smit, redacteur Nieuwe Oogst

De kritiek op Schouten is ook te horen bij oppositiepartijen als SP en PvdA. De bewindsvrouw heeft tot nu toe vooral een breedgedragen plannenmachine opgetuigd. De oppositie vindt het tijd worden dat ze met concrete maatregelen komt om de landbouwtransitie daadwerkelijk in gang te zetten. Om die reden is de troonrede en presentatie van de miljoenennota van aanstaande dinsdag buitengewoon interessant.

Er is de afgelopen twee jaar vanuit Den Haag geschermd met verschillende potjes geld die de omschakeling en innovatie in de land- en tuinbouw een flinke duw in de rug moeten geven. Ik ben zeer benieuwd of het kabinet dinsdag boter bij de vis doet.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer