Natuur en handelsbelang gaan hand in hand

Op weg naar BoerenNatuur-voorzitter Alex Datema vielen me vorige week in Zuidwest-Groningen de vele mooie singels en boompartijen rond de boerderijen op. Datema zou me later de van oudsher praktische kant hiervan uitleggen: bescherming tegen de wind en altijd hout voorhanden.

Natuur+en+handelsbelang+gaan+hand+in+hand
© Dirk Hol

Het agrarische natuur- en landschapsbeheer is een snelle opmars aan het maken. De landbouwminister heeft dit in een stroomversnelling gebracht. De vele hulpverzoeken van boeren stellen BoerenNatuur voor een nieuwe uitdaging, maar laten ook zien hoe groot de bereidheid is in de sector om bij deze nieuwe ontwikkeling aan te haken.

Nieuwe initiatieven en voorstellen om het verdienvermogen van de natuurbewuste boer te verhogen, zijn ons in de afgelopen maanden om de oren gevlogen. Gemeen hebben ze dat er nog weinig concreets geboden wordt. Datema heeft de hoogste verwachtingen van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), dat volgens hem echt iets kan betekenen voor deze systeemverandering in de land- en tuinbouw.

Datema sneed nog een ander belangrijk punt aan. De adviseurs rond het boerenbedrijf moeten ook een andere denkrichting aannemen. Of het nou de voerleverancier is of de accountant, de druk om steeds verder te intensiveren is van de oude landbouwschool. Bij een volledig advies past ook een visie op de wensen van de wereld rond de boer.

De druk om steeds verder te intensiveren is van de oude landbouwschool

Peter Smit, coördinerend redacteur Algemeen bij Nieuwe Oogst

Wie denkt dat Nederland hierin een braaf jongetje is, heeft het mis. De Britse krant The Guardian ging samen met Greenpeace op reportage bij de buren van grote veehouders in Spanje, Frankrijk, Italië en Denemarken. U kunt de toon van het verhaal wel raden. In Nederland kennen we deze al uit het Brabantse en we hebben gezien wat de politieke gevolgen waren.

Boeren met oog voor de omgeving wordt de trend in heel Europa. En het is in het handelsbelang van de sector om daarin voorop te lopen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  4° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
Meer weer