Lisdodde%2Disolatie%2C+waar+kan+ik+dat+kopen%3F
Commentaar
© Dirk Hol

Lisdodde-isolatie, waar kan ik dat kopen?

Het klonk als een fantastische oplossing, althans voor de leek. Het zesuurjournaal maakte melding van de uitdaging waarvoor de boeren in de veenweidegebieden staan. In het korte nieuwsitem kwam het neer op: koeien eruit, lisdodde erin. Die plant, met die bekende bruine pluimen, is daar het gewas van de toekomst.

De journaalkijker moest wachten tot het langere item twee uur later voor de aap uit de mouw kwam. Toen was er wel ruimte voor de hamvraag: kunnen boeren met die lisdodde eigenlijk wel een boterham verdienen? Ja, op de lange termijn wel. Want de vraag naar duurzame bouw- en isolatiematerialen die ze van die vezelrijke planten kunnen maken, gaat alleen maar toenemen. Het is een kwestie van marktontwikkeling, want de ideeën voor producten liggen op de plank.

Ik heb het realisatieplan voor de kringlooplandbouw van landbouwminister Carola Schouten erop nageslagen, maar daarin wordt geen melding gemaakt van een stimuleringsregeling voor de lisdoddeverwerkende industrie in Nederland. Dat is jammer. Het had getuigd van een visie op een echte integrale kringloop die ook nog eens nieuwe duurzame materialen oplevert.

Als de lisdodde-industrie zich op eigen kracht moet ontwikkelen, dan heeft deze nog een lange weg te gaan. Hennep is als veelzijdige grondstof wel bekend, maar voor de isolatiematerialen van die vezels kun je in de gangbare bouwmarkten nog steeds niet terecht. Pir-schuim en glasvezels domineren daar het aanbod.

Hennep is wel bekend, maar ligt niet in de bouwmarkt

Peter Smit, redacteur Nieuwe Oogst

Als er vanuit de overheid wordt ingezet op een transitie naar een nieuw gewas, dan mag je verwachten dat de vraag en toepassing actief worden gestimuleerd. Als lisdodde op eigen kracht de weg naar de consument moet vinden, dan zijn alle woningen in Nederland klimaatproof tegen de tijd dat er een toepasbaar aanbod in de winkels ligt. Nu krijg je toch de indruk dat veenweideboeren en nieuwsconsumenten met een fabeltje het riet zijn ingestuurd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 12°
  70 %
Meer weer