Een jaloerse blik op stikstofruimte van een ander

Boeren zijn gewend om binnen milieugrenzen te opereren. Sinds het Programma Aanpak Stikstof (PAS) door de Raad van State is afgeschoten en woningbouwprojecten, de opening van vliegveld Lelystad, nieuwe snelwegen en industrieën op de helling staan, moeten ook veel anderen aan uitstootnormen wennen.

Een+jaloerse+blik+op+stikstofruimte+van+een+ander
© Dirk Hol

Tijdens dat wennen wordt er met een jaloerse blik gekeken naar de stikstofruimte van een ander. Het duurde dan ook niet lang voordat de aanval op de veehouderij werd geopend. Donderdag viel ik midden in een Radio 1-interview met GroenLinks-Kamerlid Paul Smeulders die een plan van aanpak van zijn partij voor de woningcrisis aankondigde. Kern daarvan is dat de overheid weer aan het roer moet bij het bepalen van de huurprijzen.

Smeulders, oud-wethouder van Helmond en daardoor bekend met de veehouderij in De Peel, noemde ook het uitkopen van veehouders als een manier om stikstofruimte te creëren voor nieuwe woningbouw. Want, zo beweert hij: 'Alle stikstofruimte wordt ingenomen door de veehouderij.' Dit is overigens onjuist. De veehouderij is volgens het RIVM goed voor 42 procent van de stikstofuitstoot. Dat is veel, maar niet alles.

Politieke luchtballonnetjes als die van GroenLinks kunnen we de komende maanden meer verwachten, totdat de commissie-Remkes die zich over de PAS-impasse buigt, met aanbevelingen komt. LTO Nederland heeft daarin zijn eigen inbreng om het belang van de familiebedrijven in de veehouderij te bepleiten.

We kunnen nog meer luchtballonnetjes rond het PAS verwachten

Peter Smit, redacteur Nieuwe Oogst

Een flinke steun in de rug voor de veehouderij viel gisteren te lezen in dagblad De Stentor. De krant hield een online peiling over het voornemen van provincie Overijssel om de vrijstelling voor beweiding van rundvee te schrappen. Een verschrikkelijk voornemen, oordeelt 95 procent, toen het aantal stemmers op 1.705 stond. De Stentor wordt gelezen op de Veluwe en in het gebied rond de IJssel. Een gebied waar de bewoners nog een band hebben met het boerenbedrijf, zo blijkt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zondag
  1° / -2°
  10 %
Meer weer