Drie op tien pioenen in test bloeien te kort

Drie op de tien pioenrozen staan na zeven dagen niet meer in bloei, blijkt uit de kwaliteitsbenchmarkt voor de pioen.

Drie+op+tien+pioenen+in+test+bloeien+te+kort
© nieuwe oogst

Uit de test kwam verder na voren dat 6 procent van de bloemen niet goed uitkomt. Met beide uitkomsten wordt niet volledig voldaan aan de verwachtingen van de consument. Die verwacht na aankoop dat alle bloemknoppen volledig open komen en dat de pioenroos minimaal zeven dagen in bloei staat.

Het Postharvest Kenniscentrum van Royal Floraholland organiseerde dit jaar voor de negende keer de kwaliteitsbenchmark voor de pioen. Aan de test namen 34 kwekers deel. In totaal testte FloraHolland 162 partijen van 40 verschillende rassen. De bloemen ondergingen eerst een transport- en winkelfase, zoals in de praktijk gebruikelijk. Daarna werden de pioenrozen in een vaas gezet in de uitbloeiruimte.

Prijswinnaars

Uit de test kwam Maatschap A.H.&.T.M Borst als winnaar. Alle geteste stelen stonden na zeven dagen nog in de vaas en de bloemen kwamen allemaal open. De gemiddelde houdbaarheid van de geteste rassen was 10,4 dagen.

De tweede prijs ging naar Roland Klein: 96 procent van zijn stelen stonden na zeven dagen nog in bloei. Alle pioenen waren open gekomen. De gemiddelde houdbaarheid was 10,5 dagen. Bij de derde prijswinnaar R. van der Velden was de doornsee houdbaarheid 9,4 dagen. Na zeven dagen bloeide 96 procent nog en de bloemen kwamen allemaal goed open.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer