Overijssel+handhaaft+voorlopig+niet+op+vergunning
Nieuws
© Ruben Meijerink

Overijssel handhaaft voorlopig niet op vergunning

De Overijsselse landbouwgedeputeerde Gert Harm ten Bolscher zegt dat in ieder geval tot volgend voorjaar niet wordt gehandhaafd op de vergunning voor beweiden en bemesten.

Dat laat Bolscher schriftelijk weten naar aanleiding van de zorgen die LTO en diverse politieke partijen uitten over het besluit om de vrijstelling voor beweiden en bemesten uit de Overijsselse omgevingsverordening te schrappen. Die beslissing van de provincie leidde tot veel onrust bij agrarische ondernemers. De gedeputeerde zegt dat laatste vervelend te vinden.

Volgens Ten Bolscher is het schrappen van de vrijstelling ingegeven door de uitspraak van de Raad van State over het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Die uitspraak heeft de provincie 'overruled', schrijft hij. 'Voor deze activiteiten zou dan een vergunning noodzakelijk zijn. Om onnodige regelgeving te voorkomen, is bij de herziening van de omgevingsvisie daarom deze 'dode letter' verwijderd.'

Oplossing

Ondertussen werkt de provincie op landelijk niveau gezamenlijk aan een definitieve oplossing voor projecten en activiteiten die gevolgen ondervinden door de PAS-uitspraak. Dat is geen abc'tje, benadrukt de gedeputeerde. 'Het is uiterst complex om de precieze gevolgen van het PAS-besluit in kaart te brengen. Daarvoor moeten we eerst het hele speelveld overzien, ook die buiten de landbouw.'

Ten Bolscher wacht hiervoor op cruciale informatie van het Rijk. Naar verwachting komt rond 16 september de brief van het kabinet aan de Tweede Kamer en een afgerond en compleet landelijk beeld. 'Idealiter met het advies van de commissie-Remkes. Dan – en dan pas – kunnen we werken aan mogelijke oplossingen en maatregelen waarin alle belangen worden meegewogen', schrijft de gedeputeerde.

Administratieve

'Zodra er duidelijkheid is vanuit Den Haag, wil ik zoeken naar mogelijkheden om beweiden en bemesten mogelijk te maken tegen minimale administratieve belasting voor agrarische ondernemers. Omdat wij duidelijkheid en perspectief willen bieden, gaan wij in ieder geval tot volgend voorjaar niet handhaven op de vergunning', besluit Ten Bolscher zijn brief.

In een brief aan Gedeputeerde Staten sprak voorzitter Ben Haarman van LTO Noord regio Oost namens de Overijsselse boeren twee weken geleden zijn onvrede uit over het schrappen van de vrijstelling. Ook de Overijsselse CDA-fractie toonde zich verbaasd over het besluit. Op 25 september komt de kwestie ter sprake tijdens de Statentafel.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  7° / 3°
  10 %
 • Maandag
  6° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  10 %
Meer weer