Bollen winnen voorlopig van ballen in Egmond

De Raad van State heeft de bestemmingsplanwijziging voor de aanleg van een voetbalcomplex in een bollenconcentratiegebied vernietigd. De rechter oordeelde woensdag dat gemeente Bergen onvoldoende compensatiegrond biedt voor de bollentelers die moeten wijken.

Bollen+winnen+voorlopig+van+ballen+in+Egmond
© Jan Jong

Beleidsadviseur Ard Mooij van LTO Noord is blij dat het bestaande bollenareaal niet wordt aangetast. 'De telers kunnen hiermee hun bedrijven voortzetten. Het resultaat is positief, maar toch zijn we vanuit agrarisch perspectief wel enigszins teleurgesteld over de exacte inhoud van de uitspraak.'


Veel van de argumenten van de diverse bezwaarmakers zijn door de rechter als onvoldoende gemotiveerd beoordeeld om het standpunt van de gemeente te laten wankelen, stelt juridisch adviseur Pieter de Vries die LTO Noord ondersteunde. 'Niet de kwalitatieve, maar de kwantitatieve compensatie van bollengrond heeft de doorslag gegeven, terwijl ook de uitspraak in het Programma Aanpak Stikstof (PAS) een rol heeft gespeeld.'

'LTO Noord blijft de ontwikkelingen rondom het nieuwe voetbalcomplex scherp volgen.'

Ard Mooij, beleidsadviseur LTO Noord

Afgekeurd

Lokaal LTO Noord-voorman Mart Brouwer de Koning zegt er niet gerust op te zijn dat gemeente Bergen het bollengebied nu ongemoeid laat. 'Ook andere ruimtelijke projecten in Bergen die door de rechter zijn afgekeurd, zijn inmiddels opnieuw in voorbereiding genomen.'

Het nieuwe voetbalcomplex is nodig om ruimte te bieden aan de fusieclub die ontstaat uit de samenvoeging van Egmondia, Sint Adelbert en Zeevogels. LTO Noord heeft zich altijd op het standpunt gesteld dat het complex van de laatste club ook volstaat om de fusievereniging te huisvesten, terwijl de gemeente dat complex juist wilde omvormen tot bollengebied.

Ergste spanning

'LTO Noord blijft de ontwikkelingen scherp volgen', stelt Mooij. 'De ergste spanning is er voorlopig even af voor de betrokken telers.' De Vries vult aan: 'Een eventuele nieuwe ruimtelijke procedure zal in elk geval weer veel tijd vergen, waarbij de omstandigheden tegen die tijd weer anders zijn. Dat kan ons nieuwe aanknopingspunten geven om het bollenconcentratiegebied te beschermen'.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer