Volvette zuivel geen probleem in Australië

De Australische Heart Foundation heeft voor gezonde Australiërs de restricties voor het eten van naturel volvette melk, kaas en yoghurt opgeheven. Volgens de stichting verhoogt of verlaagt dit type zuivel de risico's op hartaandoeningen of beroertes niet. Daarnaast leveren ze ook gezonde voedingsstoffen als calcium.

Volvette+zuivel+geen+probleem+in+Australi%C3%AB
© Twan Wiermans

Volgens de Australiërs zijn er signalen dat het zuivelvet in melk, kaas en yoghurt het 'slechte' LDL-cholesterolgehalte niet zoveel verhoogt als boter of andere zuivelproducten. Dat schrijft De Zelfkazer op haar site. Gezonde mensen kunnen de producten dan ook prima consumeren.

Voor mensen met een hoog cholesterolgehalte of hartaandoeningen raadt de hartstichting van Australië aan naturel melk, yoghurt en kaas met minder vet te eten. Boter-, room-, ijs- en zuiveldesserts worden niet aanbevolen als gezond, omdat ze een hoger vet- en suikerniveau bevatten en minder eiwitten.

Vlees en eieren

Ook paste de Australische Heart Foundation de adviezen voor rood vlees en eieren aan. Er geldt nu een limiet van minder dan 350 gram per week voor onbewerkt rund-, lams-, varkens- en kalfsvlees. Het eten van bewerkt vlees of vleeswaren moet volgens de stichting worden beperkt.

De reden daarvoor is dat ze consequent zijn gekoppeld aan een hoger risico op hart- en andere chronische aandoeningen. Mensen met een hoog cholesterolgehalte of hartaandoeningen krijgen het advies om minder dan zeven eieren per week te eten.

Verzadigde vetten

Met een zogenoemde Dekkerbeurs van 270.000 euro van de Nederlandse Hartstichting doet Ivonne Sluijs van UMC Utrecht sinds 2016 onderzoek naar de relatie tussen het eten van verzadigde vetten uit zuivel en hart- en vaatziekten. Sluijs vermoedt dat het risico op hart- en vaatziekten weleens af zou kunnen hangen van het soort verzadigd vet dat iemand eet of uit welk voedingsmiddel het komt.

'Vooral de vetten uit zuivelproducten, zoals kaas, melk en yoghurt, lijken niet samen te hangen met een hogere kans op hart- en vaatziekten. Mogelijk zijn ze zelfs gunstig om hart- en vaatziekten te voorkomen', zei Sluijs bij aanvang van haar vierjarige onderzoek.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  28° / 19°
  35 %
 • Dinsdag
  27° / 16°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
Meer weer