VVD vraagt aandacht voor onzekerheid zelfzuivelaars

VVD-Kamerlid Helma Lodders heeft aan landbouwminister Carola Schouten schriftelijke vragen gesteld over de voortdurende onzekerheid voor zelfzuivelaars over de fosfaatregelgeving.

VVD+vraagt+aandacht+voor+onzekerheid+zelfzuivelaars
© Twan Wiermans

Het Kamerlid wil uitleg over de minister over de beschikking fosfaatrechten die van toepassing is voor deze groep melkveehouders. In eerste instantie zouden de zelfzuivelaars, die ook al voor 2 juli 2015 bekend waren als zelfzuivelaar, een beschikking hebben gekregen op de daadwerkelijke melkproductie per koe op 2 juli 2015 bij zowel hoog- als laagproductieve koeien. In een nieuwe beschikking wordt uitgegaan van standaard 7.500 kilo melk per koe.

De definitie 'zelfzuivelaar' is van toepassing op bedrijven die meer dan 50 procent van de op het eigen bedrijf geproduceerde melk verwerken tot een eindproduct en minder dan 50 procent aan een koper leveren. Lodders vraagt de minister hoe ze omgaat met bedrijven die in een tussenliggend jaar minder dan 50 procent zelf verwerkt hebben tot eindproduct.

Melkproductie

Lodders: 'Deze melkveehouders zijn gekort in hun rechten, terwijl de melkproductie niet is veranderd. Is voor deze groep een overgangssituatie van kracht? Wat gebeurt er wanneer deze zelfzuivelaar verandert van bedrijfsstrategie en alle melk gaat leveren aan een koper?'

Het VVD-Kamerlid vraagt Schouten een overzicht te geven van het aantal zelfzuivelaars in Nederland, hoeveel er voor 2 juli 2015 geregistreerd stonden en hoeveel er in tussentijd bij zijn gekomen. Ze wil weten waarom er onderscheid wordt gemaakt tussen de toedeling van fosfaatrechten voor zelfzuivelaars van voor 2 juli 2015 en voor startende zelfzuivelaars.

Volgens Lodders hebben nog niet alle zelfzuivelaars een nieuwe beschikking gehad. Ze wil weten waarom dat nog niet is gebeurd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  32° / 17°
  0 %
 • Zondag
  32° / 18°
  10 %
 • Maandag
  28° / 20°
  55 %
Meer weer