Keuringsdienst+van+Waarde+neemt+karnemelk+onder+de+loep
Nieuws
© De Zelfkazer

Keuringsdienst van Waarde neemt karnemelk onder de loep

Hoe maak je van melk karnemelk? En wat zit er precies in die rode karnemelkpakken in de winkels? Het televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde zoekt het uit.

De ouderwetse karnton is in de meeste melk- en boterfabrieken nergens meer te vinden. Sommige boeren en kenners maken dan ook onderscheid tussen echte karnemelk en die uit de fabriek. De Keuringsdienst van Waarde wil weten hoe het zit en gaat op bezoek bij boer en fabriek.

Aangezuurde ondermelk

Lisette van der Burg werkte mee aan het programma. Ze runt met haar familie een zuivelboerderij in Berkel en Rodenrijs. Karnemelk is een van de hardlopers op haar bedrijf. 'Onze karnemelk is dik en vol van smaak, niet te vergelijken met die van de supermarkt', zegt ze. 'Dat is gewoon aangezuurde ondermelk. Wij karnen nog echt, net als andere boerenzuivelbereiders. Door hard te klutsen, breekt de verzuurde melk in karnemelk en boter.'

De Keuringsdienst van Waarde is donderdag 25 oktober om 20.25 uur te zien op NPO 3.

'Wij karnen nog echt. Door hard te klutsen, breekt de verzuurde melk in karnemelk en boter.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer