Dagje boerderij leuker dan de Efteling

Petra Commijs (21) droomt ervan het ouderlijk bedrijf in Maasdam om te vormen tot belevenisboerderij. De eerste stap is gezet met de eigen zuivellijn Hoeksche Zuivel, met (karne)melk, yoghurt, vla en ijs. Recreanten zijn er gek op.

Dagje+boerderij+leuker+dan+de+Efteling
© Wim van Vossen

'Met Hemelvaartsdag, tijdens Tour langs de Boer, stonden hier drieduizend man op de stoep die allemaal een ijsje wilden eten. Toen moesten we snel doorpakken, alles ging in een sneltreinvaart', blikt Petra Commijs uit Maasdam terug op de voorjaarsdag waarop het streekmerk Hoeksche Zuivel werd gelanceerd.

Familie Commijs was amper gereed voor de start. Zaken als verpakkingen en logo waren nog niet klaar. Maar ze wilde het moment grijpen. 'Er waren mensen die zeiden: dit is leuker dan een dagje naar de Efteling met de kinderen.'

Die waardering deed de familie goed en gaf een boost bij het opbouwen van de neventak. Het gezin Commijs bestaat naast Petra, die nog studeert, uit vader Arie, moeder Heleen en oudste zoon Jan (23) die fulltime in het bedrijf werkt. De jongste zoon Pieter (18) werkt in het grondverzet, net als vader een deel van zijn tijd.

Ik wil graag toegroeien naar een belevenisboerderij waar mensen wat kunnen eten en drinken

Petra Commijs, melkveehouder in Maasdam

Studie

Petra Commijs is derdejaarsstudent Dier en Veehouderij aan Aeres Hogeschool in Dronten en daarnaast actief in het ouderlijk bedrijf. Samen met haar moeder bereidt ze de zuivelproducten. Vóór haar studie werkte ze al een tijdje in het bedrijf en ze kan overal inspringen als het moet. Nadat alle taken al verdeeld waren, richtte ze haar pijlen op verbreding.

'Er waren in de Hoeksche Waard wel streekproducten, maar nog geen zuivelmerk. Zo'n twee jaar geleden kwam ik op het idee dat zelf te beginnen', vertelt de boerendochter.

Stage

Tijdens een onderzoeksopdracht en een stage bij een zelfzuivelaar in Ieper werd Commijs steeds enthousiaster. 'Op het bedrijf in Ieper leerde ik zuivelen. Ik maakte daar alle verse zuivel, ook kwark en vla. Daarnaast deed ik een theoriecursus', vertelt ze.

© Wim van Vossen

Voor de productie viel haar oog op het oude melktanklokaal dat vanwege nieuwbouw overbodig was geworden. Vervolgens was het goed kijken hoe alles ingedeeld moest worden. 'Er gelden strenge HACCP-eisen voor zelfgemaakte zuivel die buiten huisverkoop wordt afgezet.'

Ondernemersplan

Ook maakte Commijs tijdens haar studie een ondernemersplan met een financiële berekening. Dat heeft haar geleerd wat er allemaal bij komt kijken, welke kostenposten je moet meerekenen. Al blijven er toch onverwachte posten bijkomen, merkt ze.

De jonge ondernemer heeft meteen ingezet op een breed pakket aan zuivelproducten. Al snel na de productie van melk, diverse smaken yoghurt, vla en ijs is ook een karnton voor het maken van karnemelk is in gebruik genomen.

Fietsers

Vooral het ijs is deze zonnige zomer een schot in de roos. Veel fietsers vinden de weg naar het zuivelwinkeltje bij de boerderij die gunstig ligt langs de Afgedamde Maas.

Ook de karnemelk vindt gretig aftrek op warme dagen. 'Het is steeds druk met klanten. Dat maakt het ook heel leuk', vindt Commijs.

Pasteuriseermachine

Aanvankelijk produceerde de jonge ondernemer met haar moeder de vla en yoghurt in een kleine pasteuriseermachine van 20 liter. Inmiddels is een pasteuriseerketel van 300 liter inhoud in gebruik genomen. Sinds de start is de dagelijkse productie bijna verdubbeld. 'Over twee jaar hopen we 60.000 liter melk per jaar te verwerken.'

Zuivel maken is leuk, maar tijdrovend. Vooral het schoonmaken dat na elke productiebeurt weer nodig is. Door het brede assortiment is ook de planning een uitdaging.

Maatlat Duurzame Veehouderij

'Onze stal is gebouwd volgens de Maatlat Duurzame Veehouderij, met extra brede paden. We willen het beste voor de koeien', vertelt Commijs.

Recreanten reageren positief op de stal. Juist die burger naar de boerderij krijgen en uitleggen hoe een melkveehouderij werkt, vindt de jonge ondernemer een mooie uitdaging.

Toegevoegde waarde

Na de tegenvaller met de fosfaatrechten ziet ook vader Arie Commijs de eigen zuivellijn als een kans. Gelukkig zet iedereen in het hechte gezin zich schrap voor het bedrijf. Het maken van een eindproduct van eigen melk vraagt veel planning, merkt hij. 'Maar het brengt veel toegevoegde waarde naar het bedrijf. Het heeft wel wat.'

Voor Petra Commijs is dat een understatement. Ze heeft genoeg ideeën voor de toekomst en denkt al aan uitbreiding van de afzet. 'Eerst willen we het merk via de huisverkoop goed neerzetten. Na de zomer steken we energie in andere verkooppunten. De eerste contacten zijn al gelegd. Er is animo genoeg', vertelt ze.

Passie

'Ik wil graag toegroeien naar een belevenisboerderij. Het lijkt me prachtig dat mensen hier wat kunnen eten en drinken, een rondje door de stal maken en zien met welke passie wij onze producten maken.'

Melkrobots onderbezet door krimp
Melkveebedrijf Commijs in Maasdam (Hoeksche Waard) melkt 106 melkkoeien op een stal voor 150 dieren en twee melkrobots. Nadat de nieuwe stal in 2015 werd gebouwd, haalden de fosfaatrechten een streep door de uitbreiding en moest de veestapel flink krimpen. Nu denkt de familie over het leasen van fosfaatrechten om de stal toch vol te krijgen. Ze beschikt over 85 hectare land.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 12°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 12°
  20 %
 • Donderdag
  27° / 16°
  30 %
Meer weer