COV haalt banden met China aan rond Afrikaanse varkenspest

De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) trekt samen met de Chinese zusterorganisatie CMA op. Doel daarvan is dat de export van varkensvlees naar China mogelijk blijft bij een uitbraak van Afrikaanse Varkenspest (AVP).

COV+haalt+banden+met+China+aan+rond+Afrikaanse+varkenspest
© hans menop

Beide organisaties maakten vorige week afspraken om hierin samen op te trekken richting Chinese overheid. Daarnaast is met het ondertekenen van een Memorandum of Understanding (MOU) ingezet op regionalisatie bij de bestrijding van een eventuele uitbraak van Afrikaanse varkenspest onder wilde varkens om onnodige handelsbelemmeringen waar mogelijk te voorkomen.

COV-voorzitter Jos Goebbels is ingenomen met de samenwerking met de Chinese Meat Association (CMA). 'China is buiten de EU onze grootste markt en hebben we nodig voor onze duurzame productie én veilige afzet.'

Handelsbeperkingen

De kern van de zaak is volgens Goebbels het van beide kanten willen voorkomen dat een uitbraak van Afrikaanse varkenspest leidt tot directe beperkingen in de handel in varkensvlees(producten). 'Dat zou een catastrofe zijn.'

Om dat te voorkomen is enerzijds regionalisering in de bestrijding nodig. 'Zodat veilige regio's niet onnodig gedupeerd worden.' Aan de andere kant noemt de COV-voorzitter het zaak om onderscheid te maken tussen (professioneel) gehouden varkens en wilde zwijnen. 'We moeten gegarandeerd veilige producten kunnen blijven verhandelen en tegelijkertijd de bestrijding onder de wilde populatie ter hand nemen.'

Europese samenwerking

Nederland trekt in dit dossier samen op met Duitsland, Frankrijk, Spanje en Denemarken die net als Nederland AVP-vrij zijn. Deze landen hebben het memorandum medeondertekend. De krachtenbundeling is volgens Goebbels een sterk signaal aan de Europese Commissie, de Chinese overheid en de lidstaten dat er maatwerk nodig is.

Het memorandum werd in Beijing getekend als afsluiting van een symposium over alle facetten van Afrikaanse varkenspest.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  8° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -3°
  10 %
 • Woensdag
  6° / -6°
  10 %
Meer weer