Incidenten+bij+slachterijen+raken+gehele+bedrijfstak
Nieuws
© Vidiphoto

Incidenten bij slachterijen raken gehele bedrijfstak

Elk incident rond het dierenwelzijn in Nederlandse slachterijen is er één te veel en en raakt de bedrijfstak als geheel. Dat stelt de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV).

Met die woorden reageert COV op de recente berichtgeving over overtredingen door Nederlandse slachterijen in een televisieprogramma van RTL4.

• Lees ook: Slachthuizen beboet vanwege fouten

COV zegt er met de eigen leden hard aan te werken om het welzijn van de dieren optimaal te waarborgen en incidenten uit te bannen. Dat blijkt volgens de organisatie ook uit goede resultaten van Naleefmonitor van de NVWA.

Tekortkomingen

Uit de boeterapportages komen vooral lichtere tekortkomingen naar voren zoals vocht op het plafond of de temperatuur van het sterilisatiewater, waarvoor bedrijven terecht gecorrigeerd of beboet zijn. Daarnaast komen echter ook enkele verschrikkelijke zaken aan het licht waarbij het welzijn van dieren flink

in het geding is en waarvoor steviger sancties volstrekt op z'n plaats waren. Elk incident rond het dierenwelzijn in ons land is er echter één teveel en raakt de bedrijfstak als geheel. Toch hecht de COV eraan een nuance aan te brengen.

Slachtingen

De 48 boetes over 2015-2016 kunnen afgezet worden tegen zo'n 17 miljoen correct uitgevoerde slachtingen per jaar: dit is een foutmarge van 0,0001 procent die naar voren komt uit een goed functionerend wettelijk toezicht.

De COV en de aangesloten leden zeggen er alles aan te doen om dierenwelzijn en hygiëne te waarborgen. Speciaal opgeleide 'welfare officers' zorgen dagelijks voor de begeleiding van de dieren van wachtruimtes tot de slacht.

Camera's

Ondernemingen werken met kwaliteitssystemen en hygiënecodes. Verder hebben bedrijven camera's waarmee bedrijfsprocessen nauwlettend gevolgd worden en zo nodig bijgesteld. Het hele bedrijfsproces staat onder permanent toezicht van de NVWA.

Een dierenarts van de NVWA keurt alle dieren voorafgaand aan de slacht en het verdere proces wordt op de voet gevolgd. Waar nodig treedt de NVWA op. Volgens de Naleefmonitor van de NVWA leven Nederlandse slachterijen de wet- en regelgeving goed na, zo stelt COV.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  22° / 6°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 8°
  10 %
 • Zondag
  23° / 10°
  10 %
Meer weer