COV: slachterij niet probleemoplosser veehouderij

In de discussie over het ten onrechte niet afkeuren van zieke of kreupele runderen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ligt de focus ten onrechte op de slachterijen. Dat vindt de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV).

COV%3A+slachterij+niet+probleemoplosser+veehouderij
© Fotografie Marcel Bekken

Landbouwminister Carola Schouten heeft de NVWA opdracht gegeven om tijdelijk een dubbele controle uit te voeren bij de aanvoer van runderen bij slachterijen in het Noorden van het land. Aanleiding is de berichtgeving van RTL Nieuws waaruit zou blijken dat keuringsartsen van de NVWA minstens honderd ernstig zieke en kreupele runderen toch naar slachthuizen in Noord-Nederland lieten afvoeren. Mogelijk zijn tientallen tonnen afgekeurd vlees in de voedselketen terechtgekomen.

Volgens Dé van de Riet van COV gaat het dan in het begin van de keten mis. 'Zieke en kreupele dieren horen niet op transport te gaan. Het is een zaak tussen veehouder, transporteur en veearts. De slachterijen zijn er om meerdere redenen niet bij gebaat om dieren aangeleverd te krijgen waar wat mee aan de hand is. Daar zitten ze niet op te wachten. Slachterijen zijn gebaat bij vitale dieren waar goede producten van kunnen worden gemaakt. Voedselkwaliteit is in het belang van de slachterijen. De slachterijen zijn niet de probleemoplosser van de veehouderij.'

Mobiele slachtunits

Het moet volgens Van de Riet dan ook aan de voorkant worden opgelost. 'Dat kan bijvoorbeeld door mobiele slachtunits in te zetten. Misschien moeten er daar meer beschikbaar van komen, zodat de capaciteit wordt vergroot en het risico wordt verkleind dat de dieren toch naar de slachterij worden vervoerd.' Zover hij weet zijn de betrokken slachterijen in het Noorden van het land niet aangesloten bij de COV.

LTO-bestuurder Jeannette van de Ven benadrukt dat het een verantwoordelijkheid van de hele keten is om de regels na te leven. 'Het heeft niet zoveel zin om de hete aardappel door te schuiven. Er gelden strenge en wettelijke kaders. Dat geldt voor de boeren, transporteurs en slachterijen. Het gaat tenslotte om levende dieren en het dierenwelzijn. Daarnaast is de voedselveiligheid ermee gemoeid. Daar moet met zorg mee worden omgegaan. Je kunt daarbij niet een oogje dicht knijpen.'

Toezicht

Van de Ven vindt het om die reden terecht dat de minister er bovenop zit. 'Het is belangrijk dat het toezicht goed geregeld is en wordt uitgevoerd. Verder wachten wij het onderzoek af bij de noordelijke slachterijen. Ik kan niet beoordelen of daar daadwerkelijk dingen zijn gebeurd die niet zijn toegestaan. Dat moet blijken uit het onderzoek dat door de minister is ingezet.'

Het ingewikkeldst is volgens Van de Ven 'het grijze gebied'. 'Dan vindt de een wel dat vee naar de slachterij kan worden getransporteerd en de ander niet. Daarvoor is een goede samenwerking in de keten heel belangrijk. Als een boer niks terug hoort van de transporteur of de slachterij, blijft iedereen hetzelfde doen en verandert er dus niks. Terugkoppeling is de belangrijkste voorwaarde voor verbetering.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer