'Big Brother' dreigt bij gebruik slachterijcamera's

Het beschikbaar stellen van camerabeelden uit slachterijen voor wettelijk toezicht moet meerwaarde hebben. De gerechtvaardigde roep om transparantie mag bij dit alles niet doorslaan naar een Big Brother-situatie, vindt COV.

%27Big+Brother%27+dreigt+bij+gebruik+slachterijcamera%27s
© Twan Wiermans

Dat zegt de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) in reactie op het Kamerdebat van afgelopen donderdag over misstanden bij slachterijen. COV wijst erop dat een roep om het nog transparanter maken van de bedrijfsprocessen door het ongelimiteerd willen beschikken over bedrijfsbeelden op gespannen voet staat met de privacy van zowel medewerkers van vleesbedrijven en van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Om beter zicht te krijgen op misstanden in slachterijen, loopt er sinds begin dit jaar een pilot met cameratoezicht in een groot varkensslachthuis, een pluimveeslachthuis en een klein slachthuis. Dierenartsen van de NVWA kunnen op verzoek die beelden bekijken. Die proef wordt dit najaar met nog eens drie slachthuizen uitgebreid, zegt Dé van de Riet van de COV. De bevindingen daarvan moeten leidend zijn.

Bedrijfsprocessen

Slachterijen maken, zo schrijft de COV, al geruime tijd volop gebruik van camera's om bedrijfsprocessen rond dierenwelzijn te monitoren en te sturen waar nodig. Verder zijn er twintig slachterijen waar permanent een keuringsdierenarts van de NVWA aanwezig is.

COV-leden staan open voor het delen van bedrijfseigen beelden met lokale NVWA-dierenartsen, geeft Van de Riet aan. 'Het is goed dat met een pilot op enkele slachterijen inzichtelijk wordt wat dat concreet toevoegt.' De COV noemt het 'logisch' dat de bevindingen van de pilot worden afgewacht alvorens uitspraken te doen over en te pleiten voor verplichtingen.

Naleefmonitor NVWA

Slachterijen hebben de zaken op orde, zegt de COV-woordvoerder. Hij verwijst naar de Naleefmonitor, een nieuw instrument van de NVWA waarbij controle van gegevens rond dierenwelzijn en hygiëne per bedrijf openbaar worden gemaakt. 'De Nederlandse vleessector heeft daarmee een primeur.' In de EU is het de eerste bedrijfstak met zo'n monitor.

Uit de Naleefmonitor blijkt het dierenwelzijn op basis van 480 inspecties bij twintig bedrijven in een half jaar te komen op 95 procent volledige naleving van de regels. Op basis van zo'n 40.000 toezichturen zijn dertien corrigerende maatregelen opgelegd en is één 'boetewaardige' overtreding gemeld. 'Uit oogpunt van het welzijn mag elke correctie er één te veel zijn; op het totaal is het zeer beperk', reageert Van de Riet.

De woordvoerder vervolgt: 'Zo stellen bedrijfsleven én toezichthouder geregeld dat er van misstanden geen sprake is, terwijl dat door derden nog weleens wordt betoogd.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
 • Maandag
  3° / 1°
  30 %
Meer weer