Mogul-zonen melden zich in de top van NVI

Bij de stierindexdraai die deze week door de computers van de coöperatie CRV is uitgebracht, valt vooral het aantal Mogul-zonen op aan de top bij zwartbont. Daarmee slaat ook Alta Genetics bij zwartbont nadrukkelijk op de trom, net als bij roodbont.

Mogul%2Dzonen+melden+zich+in+de+top+van+NVI
© alta rabo alta genetics

De hoogste debutant met Nederlandse fokwaarden is Lone-Oak-Acres Altarabo-Et, oftewel AltaRabo. Volgens fokkerijspecialist Herbert Ruesink zijn de AltaRabo-dochters uniform en voorzien van beste uiers en benen met een goede speenplaatsing. Daarbij zijn ze prettig in de omgang. 'Ik hoor dat veehouders het fijn vinden om deze koeien te melken.'

In Nederland zijn er al ruim negenhonderd dochters van deze stier aan de melk. 'Voor ons is deze stier eigenlijk niets nieuws, we weten wat voor dochters hij geeft', vertelt Ruesink.

Cijfers op basis van dochters

'Nieuw is wel dat hij nu zo goed uit de bus komt met cijfers op basis van dochters. Je merkt toch wel dat stieren op basis van Amerikaanse cijfers vaak lastig omrekenen naar de NVI. Op basis van Nederlandse dochters komen stieren vaak hoger uit', legt de fokkerijspecialist uit.

Ook WWS-stier en Mogul-zoon Reflector gooit hoge ogen, op basis van de resultaten van zijn Nederlandse dochters. Een stier die net als AltaRabo verder uitblinkt in een flinke melkplas, een goed exterieur en een top-uiervererving.

Melkrijk en melktypisch

AI Total scoort zowel bij zwart- als roodbont hoog. De roodbonte stier Rh Dg Adam Red staat met 272 NVI op plaats 6. De stier wordt echter verleaset aan KI Samen, die daarmee deze stier vermarkt. Volgens Gerard Scheepens van KI Samen zijn de koeien zoals de cijfers doen vermoeden. 'Grote dieren met een brede voorhand en goede uiers. Verder zijn de koeien melkrijk en melktypisch.'

Bij zwartbont ligt de Duitse AI Total-stier Dg Charley nu bij ABS in het spermavat, om wereldwijd te worden vermarkt. De Supershot-zoon levert wel wat in, nu de fokwaarde op Nederlandse dochters is gebaseerd. Toch blijft hij daarmee in de top 3. Een andere ABS-topper is de bekende Bookem-zoon Balisto, waar heel wat dochters van aan de melk zijn.

Veel melk

Bij de zwartbonte stieren op basis van genomics staat Delta Yes, een van de vele Rangerzonen die nu zijn getest. Ze vallen volgens een CRV-woordvoerder allemaal op door veel melk met een plus voor gehalten en een compleet exterieur.

Altapike doet het ook goed voor Alta Genetics bij roodbont. Op basis van Nederlandse cijfers is het geen stier met topbenen, weet Ruesink. 'De koeien zijn niet stijl in de benen, het achteraanzicht is goed. Van deze gespikkelde dochter hoor je in het veld weinig. Onopvallende koeien die veel melk geven.'

• Bekijk de nationale stierindex in de krant van zaterdag 17 augustus

Solero en Rocky blijven bovenaan TIP-top 10
Met Delta Solero en Bouw Rocky voeren twee CRV-stieren de TIP-lijst aan. De top 5 onderscheidt zich hier van de NVI-lijst met positieve gehaltes, veel minder hoogtemaat, veel meer laatrijpheid en minder verwantschap met de Nederlandse veestapel. Dat zegt secretaris Joop Olieman van de Nederlandse Veeverbeteringsorganisatie. 'De TIP-stieren zijn ook een stuk ouder en daardoor betrouwbaarder', zegt Olieman. De gemiddelde leeftijd van top 5-NVI-stieren is 6,4 jaar. Die van de top 5 TIP-stieren 7,5. Mede hierdoor weet enkel Balisto uit de NVI-top 5 zich bij de TIP-top 5 te handhaven. De koplopers bij beide kleurslagen zijn dan ook niet de grootste stieren, met Solero (98) bij zwartbont en Redman bij roodbont. Onder meer doordat ook levensduur wordt meegenomen, staat Bouw Rocky op deze hoge positie. Van deze stier zijn de eerste driehonderd dochters bezig met de derde lactatie. De top 5 bij roodbont wordt naast Redman gecompleteerd door Borderview Label P, Bolero en de eveneens in NVI goed scorende Coyne-Farms Sympati Pat-Red en Peak AltaPike.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer