Eerste stierindex CRV

De stierindex wordt vanaf woensdag verzorgd door CRV. In april was de laatste indexdraai onder verantwoording van stichting Genetische Evaluatie Stieren (GES). Die stichting is echter per 1 mei opgeheven.

Eerste+stierindex+CRV
© Stierenindex april 2016

De indexdraai van augustus 2018 is de eerste indexdraai die volledig onder verantwoordelijkheid van Coöperatie CRV wordt uitgevoerd. Dit betekent ook dat de fokwaarden vanaf nu op de website van Coöperatie CRV worden gepubliceerd. Op deze site is deze vanaf 11 uur te vinden.

Voorheen werden de berekeningen al door CRV verricht, maar was de stichting GES verantwoordelijk. De nieuwe Europese fokkerijverordening schrijft voor dat de fokwaardeschatting uiterlijk 1 november 2018 bij het stamboek moet liggen.

Fokwaardeschatting

In Nederland betekent dit dat de verantwoordelijkheid voor de fokwaardeschatting van stieren verplaatst is van brancheorganisatie GES naar de Coöperatie CRV. Coöperatie CRV voert nu de fokwaardeschatting voor koeien en stieren in eigen beheer uit en heeft hiervoor een volledige erkenning van zowel RVO als de Vlaamse overheid.

Hoewel de fokkerijverordening de inspraak op fokdoel en fokwaardeschatting nadrukkelijk bij de leden van de coöperatie legt, heeft de Coöperatie CRV ervoor gekozen om daarnaast een adviesorgaan op te richten voor de fokwaardeschatting, vergelijkbaar met de Technische Commissie van GES.

Publiceren

De nieuwe EU-regelgeving schrijft voor dat het stamboek verplicht is om de fokwaarden te publiceren van elke stier waarvoor de fokwaarden zijn berekend. Tot en met april 2018 hadden stiereigenaren de keuze om wel of niet deel te nemen aan GES en fokwaarden voor hun stieren te ontvangen.

Hierdoor kwamen voor stieren van een aantal stiereigenaren geen fokwaarden op Nederlands/Vlaamse basis beschikbaar. Vanaf nu is het gemakkelijk alle stieren met elkaar te vergelijken met fokwaarden gebaseerd op Nederlandse en Vlaamse gegevens.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  13° / 8°
  70 %
 • Woensdag
  12° / 8°
  50 %
 • Donderdag
  14° / 7°
  50 %
Meer weer