Vero Startrek debuteert sterk bij zwartbont

De stierindexdraai die de computers van CRV woensdag uitspuwden laat enkele opvallende debutanten zien. Vero Startrek blijkt bij zwartbont op exterieurvlak een topper te zijn. Bij roodbont komt de Nederlands-Duitse Schreur Apoll P aan kop.

Vero+Startrek+debuteert+sterk+bij+zwartbont
© GGI

De nieuwe koploper bij zwartbont is Apina Malcolm RF, die een flinke melkplas vererft in combinatie met een hoge fokwaarde voor benen. Wel moet hij gericht worden ingezet wat uiervererving betreft. Verder heeft Malcolm een lichte plus in de besparing voerkosten.

Deze besparing voerkosten is juist een minpuntje van Vero Startrek. Die stier, afkomstig van het Vero JES-bedrijf van de combinatie De Jong-Scherders uit Molenschot, is een echte exterieurtopper met maar liefst 114 voor totaal exterieur.

Stierindexen voor het eerst onder CRV-vlag
Deze stierindexdraai is de eerste die coöperatie CRV onder eigen beheer verricht. Een Europese Verordening legt de berekening verplicht bij het stamboek. Inspraak in de methode ligt bij leden en een adviesorgaan met onder meer wetenschappers.


Andere toppers uit de top 5-Red Rocks Mason en Het Meer Bravon komen niet op de kaart, laat de woordvoerder van CRV weten. Datzelfde geldt voor Delta Recruiter, die onlangs verongelukte. Wel komen de nummer twee en drie bij de genomicsstieren, Delta Treasure en productiestier Delta Castor beschikbaar.

Startrek-dochter Delta Lotte 2.
Startrek-dochter Delta Lotte 2. © CRV

Bij roodbont staat Schreur Apoll P zowel in Nederland als Duitsland bij de dochtergeteste stieren bovenaan. De door familie Reurslag in Laren gefokte stier fokt grote, open melkkoeien die veel melk geven. Klein aandachtspunt is de gehaltevererving. De stier is met plus 784 dagen een topstier op het gebied van levensduur en met plus 57 euro een stier waarvan de dochters efficiënt met voerkosten omgaan.

Van dezelfde vader Aikman komt Delta Fun P, een eveneens heterozygoot hoornloos fokkende stier. Deze stier doet het qua exterieur en gehalten beter dan zijn halfbroer. Zijn geboorteindex en levensduurvererving doen het iets minder goed.

• Lees ook: Eerste stierindex CRV

Geen distributeur

Opvallend genoeg valt Apoll ook in de genomiclijst op. Hij is namelijk de grootvader van de genomicsstier GP Salvini (Mey 96823) die in deze lijst op plek 2 staat. De stier is eigendom van G-Plus en staat bij de kleine particuliere stierenstal Goepel. In Nederland heeft dit KI-station nog geen distributeur.

De jonge stier van ongeveer 1 jaar heeft ook nog niet geproduceerd. Aandachtspunt bij Salvini is de 96 voor frame.

Voor de roodbonte Masterrind-stier is de derde trede ingericht. De Salvatore-zoon, die het levenslicht zag bij Van den Hengel in Hoogland, scoort volgens Sytze Akkerman van Masterrind Nederland op productie, uier en benen. 'Maar ook op bijvoorbeeld levensduur moet een dergelijke stier goed zijn, anders kan hij nooit zo hoog komen.'

Aurora Freeze leidt TIP-top 10
Bij de TIP-lijst van de Nederlandse Veeverbeterings Organisatie (NVO) staat Aurora Freeze aan kop. Deze Bowser-zoon staat bij CRV in de top tien. 'De TIP is ontwikkeld om meer geduld in de fokkerij te stimuleren. Dat zie je terug in de leeftijd van de TIP-stieren en hun aantal dochters. Verder is het belangrijkste verschil dat de TIP-toppers aanzienlijk minder hoogtemaat vererven en veel meer laatrijpheid', legt NVO-secretaris Joop Olieman uit.
Opvallend is ook de stier Bouw Rocky, eveneens een topstier bij de NVI-ranking. Door de combinatie van maar liefst plus 1.168 dagen in combinatie met zijn productie, komt de stier op een NVO-levensproductieverervingsindex van 9.106 punten. Ter vergelijking: de tweede hoogste van dit tiental is Balisto met 6.811. Bij de vijf beste NVI-stieren is dit Red Rocks Mason, die eveneens een hoge levensduur vererft. De beste roodbonte stier is genomics-stier Mey, die plus 1.000 dagen levensduur doorgeeft.
Bij roodbont staat Redman (291) aan de leiding. De stier wordt daarbij gevolgd door Bolero (271) en Delta Potter P (257).

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer