Stabielere fokwaarde levensduur stieren

Bij de stierindexdraai van april wordt een verandering van de rekenmethode voor de fokwaarde van levensduur doorgevoerd. De nieuwe berekening maakt de fokwaarde een stuk stabieler.

Stabielere+fokwaarde+levensduur+stieren
© Nieuwe Oogst

Dat maakte stichting Genetische Evaluatie Stieren maandag in Apeldoorn bekend. Aan de verandering ging een studie van Mathijs van Pelt aan vooraf. 'Levensduur is het lastigste kenmerk om te voorspellen. Er zijn verschillende redenen om een dier af te voeren.'

Van Pelt onderzocht een aantal jaren het verloop van de levensduur bij een aantal stieren. Opvallend genoeg is de correlatie tussen de levensduur van jonge stieren in 2004 en diezelfde stieren in 2011 maar 0,6. Dat betekent dat er in de loop van de jaren nog veel verandert.

Moederlijn

Bij de nieuwe methode wordt niet alleen gekeken naar de afvoer. Er is ook meer focus op de aanwezige koeien. Verder worden de dieren die tussen afkalven en de eerste proefmelking zijn afgevoerd, in de fokwaarde meegenomen, ook dat was voorheen niet het geval. Verder houdt de nieuwe fokwaarde meer rekening met de afstamming, waarbij ook de moederlijn wordt meegenomen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
 • Maandag
  3° / 1°
  30 %
Meer weer