Einde+aan+hoge+maisprijs+nog+niet+in+zicht
Achtergrond
© Fotografie Twan Wiermans

Einde aan hoge maisprijs nog niet in zicht

De maisprijs is hoog en zal dat ook nog wel even blijven. De droogte speelt een rol, maar de oorzaak moet volgens kenners in een breder perspectief worden gezocht, met name in slechte omstandigheden in de Verenigde Staten. 'Prijzen stijgen en voorraden slinken', klinkt het.

De aantrekkende prijzen voor mais zijn niet iets van de laatste weken, zegt Cor van Dijk, commercieel directeur van veevoederbedrijf ABZ. Hij denkt niet dat de droge zomer heel bepalend is voor de hogere prijzen.

'Je ziet al een aantal maanden prijsverhogingen. Het komt door problemen in de Verenigde Staten. Daar is het erg nat geweest waardoor er pas laat of zelfs helemaal niet is gezaaid. Dat heeft op de wereldmarkt veel meer effect dan de droogte in Europa.'

Evert Wezinkhof, vertegenwoordiger van Essink Veevoeders uit Halle beaamt dat de oorzaak voor de prijsstijging niet gezocht moet worden binnen de landsgrenzen. 'Maar inderdaad, de prijzen stijgen en de voorraden slinken. Met name hier in het oosten van het land waar het extreem droog is.'

Voorraad is op

De situatie is wel anders dan vorig jaar, zegt Wezinkhof. Ook toen was het droog, maar speelde het probleem een stuk minder. 'Toen had je nog voorraden van de jaren ervoor. Dit jaar leverden de eerste en tweede snede wel wat reserve op, maar de voorraden raken op. Dat zorgt ervoor dat de vraag naar vervangers groeit. En dan is het heel logisch: als iemand iets verkoop en jij wilt het heel graag, dan verhoogt de verkoper de prijs.'

Er heerst niet echte schaarst, denkt Van Dijk. 'Je hebt wel altijd een vorm van speculatie waardoor prijzen oplopen. Als wereldwijd de voorraden krap worden, gaan partijen maar bieden om aan de vraag te kunnen voldoen. Ik vind de situatie wel anders dan vorig jaar, veel minder gespannen.'

Nat voorjaar VS

Casper Burgering, senior econoom industriële metalen en agrarische grondstoffen bij ABN Amro, waarschuwt in een rapport van eind juli voor een stijgende maisprijs. Ook hij noemt de extreem natte maanden in de VS als oorzaak.

'Dit heeft veel invloed op de kwaliteit en de uiteindelijke hoeveelheid van mais. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw, de USDA, geeft aan dat halverwege juli 58 procent van de maisoogst in goede tot uitstekende conditie is. Een jaar geleden was dat 72 procent. Deze onzekerheid over de oogst in de VS gaat de komende maanden de beweeglijkheid in de prijs bepalen', stelt Burgering.

De onzekerheid over de oogst vergroot ook de kans dat de markt volgend seizoen met een tekort te maken krijgt, verwacht de econoom. 'Per saldo gaat hier een prijsopdrijvend effect vanuit.

Piek in juni

De maisprijs nam in mei een vlucht met een piekprijs op 17 juni, constateert Burgering. De prijs zakte terug toen bleek dat het aantal hectares waar mais wel groeide in de Verenigde Staten toch een stuk hoger was dan verwacht. Desondanks zal de prijs hoog blijven doordat de vraag naar recordhoogte stijgt.

Burgering haalt onderzoek van de International Grains Counsil (IGC) aan, die rekent op 3 procent extra vraag in het seizoen 2018/19. De groei komt vooral voor rekening van de vraag vanuit de diervoederindustrie, goed voor 60 procent van de totale vraag.

Een andere oorzaak ligt in China, waar hitte, droogte en de 'fall armyworm' veel schade toebrengen aan de oogst, die daardoor 11 procent lager uitvalt dan vorig jaar. Volgens de IGC dalen volgend seizoen zowel de productie als de vraag naar mais. Omdat de productie sneller daalt dan de vraag, is er volgend seizoen een tekort en zullen voorraden nog verder afnemen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
 • Maandag
  24° / 15°
  60 %
Meer weer