Mais direct in de zode gezaaid zonder te ploegen

Jelle Jolink uit Drempt doet mee aan een proef in mais met de no-till-methode. Daarbij wordt de grond niet bewerkt en de mais gelijk met de zodenbemester gezaaid. Dat vergelijkt Jolink met de conventionele zaaimethode en ploegen.

Dit jaar is duidelijk te zien dat de no-till-methode het beter doet dan de conventionele methode. 'No-till staat voor no-tillage, wat geen bodembewerking betekent. Het idee is dat de groenbemester en het bodemleven de bodembewerking overnemen. Dat zou voldoende moeten zijn om de mais te laten groeien.'

'Zoals je nu kunt zien, staat de no-till-mais er nog wat vrolijker bij. Je houdt meer vocht in de bodem en de mais groeit wat langer door. In 2018 was het nog droger en verdroogden beide kanten. Ik denk dat dit jaar de no-till-mais wat meer opbrengst geeft.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 16°
  70 %
Meer weer