%27Er+viel+telkens+op+tijd+regen+voor+de+mais%27
Interview
© Arie Meijer

'Er viel telkens op tijd regen voor de mais'

De mais van Dick Davelaar uit Leusden kent na een 'prutstart' een goed jaar. Volgens de melkveehouder staat het gewas er nog beter voor dan in 2018. 'We hebben dan ook telkens op tijd regen gehad.'

Hoe was de start?

'Nadat de mais wat had lopen prutten als gevolg van de koude nachten, kwam deze laat op. Een hoger perceel werd een maand later gezaaid. Daar lagen de korrels in het stof. De loonwerker was blij dat hij gps op zijn trekker had, anders kon hij niet zien waar hij moest zaaien. Diezelfde loonwerker vreesde dat het gewas niet zou opkomen.

Zo zie je maar weer dat er mensen zijn die achter een bureau iets bedenken en de praktijk niet kennen

Dick Davelaar, melkveehouder in Leusden

'Nadat er binnen vier tot vijf dagen regen viel, begon de mais te kiemen. Dat gewas staat er niet slechter op dan de veel eerder gezaaide Maismeetnetmais.'


Welke rassen hebt u gekozen?

'Ik doe ieder jaar zelf een soort minirassenproef. Ik kies drie verschillende rassen. Het ras dat het beste bevalt, komt het jaar erop terug naast twee nieuwe veelbelovende rassen. Papageno zaai ik voor het eerst. De andere twee rassen zijn LG 31.205 en P8057. Ik zie nu nog nauwelijks verschil. Afwachten dus.'

Hoe staat de mais er nu voor?

'Goed, het gewas is mooi groen. Er komt hier steeds op tijd regen. Hierdoor zit er nog geen krulling in het blad als gevolg van de droogte. Wanneer je meer richting klei gaat kijken, dan zie je soms droogteschade en minder lange mais. Wel moet het tijdig blijven regenen, want er is nauwelijks vochtvoorraad in de bodem. Laatst groeide de mais in één week van 70 centimeter naar 170 centimeter.'

Hoe staat de mais in de buurt erbij?

'Hier in de omgeving hoor je geen maistelers klagen. Er staat eigenlijk geen slechte mais. Ook de onkruiddruk was hier laag. Wel heeft de loonwerker bij de Maismeetnetmais gewasbescherming uitgevoerd, eind mei al. Dat is zijn pakkie-an en het is ook geslaagd. Ook in de omgeving ging dit goed.'

Wat doet u in het kader van het vanggewas?

'Bij de vroeg gezaaide Maismeetnetmais heb ik geen onderzaai toegepast. Ik ga ervan uit dat ik die voor 1 oktober kan laten hakselen, zodat er alsnog tijdig een vanggewas kan worden gezaaid. De pluim zit erin, dus dat moet goed komen.

'Bij de later gezaaide mais is wel onderzaai toegepast. Voor mijn gevoel komt dat niet goed. Dat is weggegooid geld. Ik begreep dat je dan volgens de wetgeving van het perceel moet afblijven tot half februari. Zelfs het lostrekken van eventuele sporen mag dan niet. Jammer. Zo zie je maar weer dat er mensen zijn die het achter een bureau iets bedenken en de praktijk niet kennen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 2°
  20 %
Meer weer