Snelgroeiende+mais+heeft+steeds+meer+water+nodig
Achtergrond
© Studio Kastermans

Snelgroeiende mais heeft steeds meer water nodig

Hoewel heel wat Maismeetnetmais voldoende regen kreeg, blijft vocht hard nodig. Zeker met de kolfzetting in aantocht mag er voor veel ondernemers best wel wat regen vallen.

Bij melkveehouder Jolan van Noye in Escharen heeft de mais last van de droogte. Hij had de mais twee weken geleden beregend, terwijl die al verdroogde. 'Ik was aan de late kant. Sindsdien viel er slechts 7 millimeter regen. Eigenlijk moet de regenhaspel er opnieuw in, zeker als straks het vochtvretende kolfzettingsproces start. De pluim begint erin te komen.'


De mais van Willy Aarts in Hallum heeft genoeg vocht gehad. 'Leeuwarden heeft meer regen gehad. Daar hoosde het vorige week vrijdag, onze regenmeter bleef leeg. Maar de broei is uit het gras en de mais staat voor onze doen goed. Bij Zwolle zag ik een halve meter hogere mais. Toch ben ik tevreden.'

Dat geldt ook voor Roelof de Jong uit Sibrandabuorren, aan de andere kant van Leeuwarden. 'Toen het daar zo hard regende, kregen wij 27 millimeter. De grond is nog droog. De dag erna konden de koeien de wei in zonder pootafdrukken achter te laten.'

Eigenlijk moet de regenhaspel er opnieuw in, zeker als straks het vochtvretende kolfzettingsproces start

Jolan van Noye, melkveehouder in Escharen

Forse verschillen

Wel leidt structuurschade op sommige percelen tot forse verschillen. Bij Ferd van de Ven in Lage Mierde varieert de mais tussen 180 en 280 centimeter. 'Door de structuurschade, en daarmee samenhangend de vochthuishouding van de grond, zijn de stengels wat aan de dunne kant.'

Corné Rommens uit Hoeven ziet dat de onderzaai, rietzwenkgras, het goed doet. 'De Maismeetnetmais gaat goed. Hier komt bijna de pluim in. Het is hopen op een beetje regen.' Hij merkt dat het rietzwenkgras het ook goed doet.

'Wel hebben we een perceel grasland omgeploegd en daarna mais gezaaid. Hier hield de oude graszode de mais toch wat tegen, terwijl rietzwenkgras fors groeit. Ik hoop dat dit niet te veel voedingsstoffen voor de mais onttrekt.'

500 euro weg

Misschien nog lastiger is de onderzaai die Wim Vedder uit Gasselternijveenschemond toepaste, voor het gewas sloot. 'De grond was al droog. Doordat er bij de onderzaai een soort schoffel is gebruikt, werd de grond helemaal gortdroog. Ik verwacht niet dat het nog opkomt, 500 euro kosten weggegooid en sommige planten platgereden.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 2°
  20 %
Meer weer