Melkveehouders voeren wintervoorraad op

De langdurige droogte in Oost-Nederland brengt boeren steeds dieper in de problemen. Omdat in de wei niks meer te halen is voor de koeien wordt de wintervoorraad al aangebroken.

'Ik zit nu een week of drie volledig op winterrantsoen', vertelt melkveehouder Manfred Keuper uit De Heurne. 'De koeien lopen nog wel een beetje buiten, maar daar staat niks meer. Ik kom met mijn voorraad voer nog wel tot het voorjaar, maar dan is het ook wel op.'

De koeien kunnen wel naar buiten, maar liggen nu liever binnen, weet hij. 'Tegen een uur of acht 's avonds lopen ze nog wel even naar buiten, maar ze staan ook snel weer binnen. Hier is toch niks te halen, alleen een beetje hooi. Daar geven ze geen melk van.'

Wintervoorraad

Daarom voert Keuper nu binnen zijn wintervoorraad. 'Het rantsoen bestaat uit de eerste en tweede snede gras van dit jaar en mais van 2017, aangevuld met wat mineralen. De mais van 2018 is al op, gelukkig had ik nog wat buffer van 2017.'

De melkveehouder hoopt dit najaar nog een of twee snedes gras te kunnen halen, want anders is zijn voorraad er dit voorjaar door. 'We hebben afgelopen vrijdag 25 millimeter regen gehad, nu zie je de groene puntjes weer terugkomen. Ik hoop dat er nog wat regen bij komt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  31° / 17°
  0 %
Meer weer