Extra borging voor voedselveiligheid kalversector

De kwaliteitsregeling Vitaal Kalf heeft maatregelen opgesteld om de voedselveiligheid in de kalversector op orde te houden. Het gebruik van geregistreerde middelen staat daarbij centraal.

Extra+borging+voor+voedselveiligheid+kalversector
© Twan Wiermans

Kalverhouders moeten alleen reinigings- en ontsmettingsmiddelen en ongediertebestrijdingsmiddelen gebruiken die zijn toegelaten door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). Ook moeten ze enkel geregistreerde diergeneesmiddelen inzetten.

Helemaal uitsluiten kun je een voedselschandaal nooit, stelt Herman Keurhorst, lid van LTO-vakgroep Kalverhouderij en bestuurslid van Stichting Brancheorganisatie Kalversector (SBK). 'Een producent hoeft maar op het etiket te zetten dat een product het toegelaten middel A bevat, terwijl het eigenlijk gaat om het niet-toegelaten middel B. Wel kunnen we met elkaar zorgen dat de kans op een voedselcrisis zo klein mogelijk wordt.'

Zelf heeft Keurhorst een voedselschandaal aan den lijve ondervonden met zijn pluimveetak. Hij schakelde het vanwege de fipronilcrisis omstreden bedrijf Chickfriend in voor de bloedluisbestrijding.
'Naderhand ben ik enorm geschrokken. Het geeft een enorm wrang gevoel, wanneer iets niet klopt. Dat wil ik nooit meer meemaken. Ik heb mijn lesje wel geleerd.'

Witte lijst

Eigenlijk wilde Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalversector (SKV) een witte lijst met middelen opstellen. Lastig, weet Keurhorst. 'Iedereen is vrij om zijn middelen te kopen waar dit kan, bijvoorbeeld via internetshops. Het is een onbegonnen zaak om alle middelen voor die lijst te beoordelen. Vandaar dat we toetsen aan het Ctgb.'

Want waar het middel ook wordt gekocht, ondernemers moeten zich ervan bewust zijn dat het middel goed is. 'Ook toeleverende bedrijven worden steeds professioneler. Zij kunnen zich niets permitteren. Stel dat er iets in het vlees wordt gevonden en als ondernemer heb je een product gebruikt dat niet op de lijst staat, dat is een ramp voor het bedrijf en de hele sector.'

Export in gevaar

Keurhorst vindt het daarom raar dat sommige kalverhouders klagen over nog meer administratie. 'We exporteren vlees naar de Verenigde Staten en China. Mocht er maar de schijn zijn dat de kwaliteit niet in orde is, dan sluiten deze landen direct hun grenzen.'

Daarom besteedt SKV bij het jaarlijkse controlebezoek veel aandacht aan de middelenkast. Ook worden regelmatig in de slachterij onder andere vlees en nieren onderzocht op kritische stoffen. 'Vraag daarom bij de inzet van externe partijen naar de gebruikte middelen', zegt Keurhorst.

Gebruiksaanwijzing

'De gebruiksaanwijzing zit er niet voor niets bij. Sommige insecticiden mogen enkel in een lege stal worden toegepast. Dat staat er waarschijnlijk niet voor niets. Een beetje focus kan een hoop problemen voorkomen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer