Kalverhouders gaan weer betalen voor onderzoek
Kalverhouders gaan vanaf juli weer betalen voor onderzoek en innovatie op het gebied van diergezondheid en dierenwelzijn. De noodzaak voor nieuw onderzoek wordt sectorbreed gedragen, verwacht voorzitter Wim Thus van LTO-vakgroep Kalverhouderij.
'De pot is nagenoeg leeg. Daardoor komt nieuw onderzoek nauwelijks van de grond', zegt Thus. Hij legt uit dat er in zijn branche sinds het opheffen van de productschappen in 2014 geen geld meer wordt afgedragen voor onderzoek.
'Vanuit de overheid en andere organisaties is er wel geld beschikbaar. Maar er wordt in de meeste gevallen gewerkt via publiek-private samenwerking. Dan is een bijdrage uit de sector zelf de eerste voorwaarde voor ondersteuning van andere partijen.'
Verplicht
Per 1 juli gaan kalverhouders weer meebetalen aan het onderzoeks- en innovatieprogramma van Stichting Brancheorganisatie Kalversector (SBK). Op 13 april vorig jaar is het programma door de overheid verbindend verklaard waardoor de bijdrage verplicht is.
De hoogte van deze bijdrage wordt bepaald door het aantal opgezette vleeskalveren. Het gaat vanaf 1 juli om 20 eurocent per opgezet kalf, zowel blank als rosé. Voor kalveren die als starter worden opgezet, geldt een tarief van 6 eurocent per opgezet kalf. Voor kalveren die als afmestkalf worden opgezet, geldt een tarief van 14 eurocent per opgezet kalf.
Juridische eigenaren
De facturen zijn bestemd voor de juridische eigenaren. Ze krijgen volgende week een brief met het verzoek zich te registreren bij SBK, zodat de nota's kunnen worden gemaakt. Thus denkt dat het om ongeveer negenhonderd bedrijven gaat.
'Het is even wennen. Ik sluit kritische reacties niet uit. Aan de andere kant wordt de noodzaak voor meer onderzoek breedgedragen.'
150.000 euro
De verwachting is dat er dit jaar rond de 150.000 euro beschikbaar komt. Per jaar worden het onderzoeksprogramma en de daarvoor benodigde middelen vastgesteld. De onderzoeksagenda sluit aan op de visie 'Waardevol en verbonden' van landbouwminister Carola Schouten.
Voor 2019 heeft SBK al 260.000 euro toegekend aan onderzoek naar dierziektemanagement. Daarin worden de ziekmakende factoren bij vleeskalveren in beeld gebracht. Met de uitkomsten kunnen gerichter preventieve maatregelen worden ontwikkeld en kunnen ziekten in de toekomst effectiever worden behandeld.
Efficiëntere keten
'We denken ook aan onderzoek naar de keten tussen melkveehouderij en slachterij. We willen een efficiëntere keten', zegt Thus.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Tractor 6135M (MD) #27504
Gebruikt, P.O.A.
-
Claas Celtis 436 RX
Gebruikt, P.O.A.
-
Pottinger Ploeg Servo (SB) #25886
Gebruikt, P.O.A.
-
New Holland T8020
2008, P.O.A.
Vacatures
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Weer
-
Vrijdag7° / 4°10 %
-
Zaterdag11° / 4°10 %
-
Zondag13° / 7°5 %