Minder antibioticagebruik kalkoenen en kalveren

Het antibioticagebruik in de kalkoen- en kalverhouderij daalde vorig jaar fors ten opzichte van 2017. Dat blijkt uit de jaarrapportage van de Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa).

Minder+antibioticagebruik+kalkoenen+en+kalveren
© archief

De kalkoensector laat met 13,4 procent wederom een aanzienlijke daling van het antibioticagebruik zien. Ten opzichte van 2013, het eerste jaar dat het gebruik werd gemonitord, is een daling van 40,6 procent bereikt. Dat meldt het rapport.

In de kalversector was er in 2018 een daling van 5,4 procent. Die valt toe te schrijven aan de verlaging in het gebruik bij blankvleeskalveren, rosévlees startkalveren en rosévlees afmestkalveren. Rosévlees-combinatiebedrijven laten juist een geringe stijging in gebruik zien.

Konijnensector

Het antibioticagebruik in de rundvee- en varkenssector daalt ten opzichte van 2017 zeer gering. Het gebruik van antibiotica in de konijnensector schommelt. Weliswaar daalde het gebruik in 2018 ten opzichte van 2017 maar over meerdere jaren bekeken blijft het gebruik zich nagenoeg op hetzelfde niveau.

Ten opzichte van 2009 nam de verkoop van antibiotica voor veterinair gebruik 63,8 procent af. Het gebruik van derdekeuzemiddelen, specifiek fluorochinolonen en derde- en vierdegeneratie cefalosporines, is in de gemonitorde diersectoren in 2018 weerzeer laag.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer